
Dossier
Verticale landbouw
Gewassen telen in gebouwen (verticale landbouw) kan veel voordelen bieden. Door gewassen in meerdere lagen boven elkaar te telen in bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden, kan duurzaam, efficiënt en volledig gecontroleerd geteeld worden. Dit kan uiteindelijk betekenen: geen gebruik van pesticiden, geen emissie van voedingsstoffen, slechts 2-4 liter water per kg groente en 10-20 keer minder landgebruik. Het energiegebruik is nu nog hoog, maar onderzoekers werken er hard aan om producten te telen met minder energie dan in een kas.
Verticale landbouw kan een revolutie teweegbrengen in de productie van verse groenten. Door gewassen in lagen te telen onder gecontroleerde omstandigheden, kunnen garanties worden gegeven over de hoeveelheid en de kwaliteit van de productie, elke dag van het jaar, onafhankelijk van het weer en klimaat(verandering).
Groente telen in de stad
In veel steden staat een groot aantal bedrijfspanden en kantoorgebouwen leeg. Door met verticale landbouw deze panden te benutten, ontstaat een veilige, gezonde en duurzame route om het groeiend aantal bewoners van steden van lokaal geproduceerd vers voedsel te voorzien.
Overige media:
- Could indoor farming help address future food shortages? - PBS NewsHour - 11 nov 2017
- Boer zoekt voedselflat - VPRO Tegenlicht - 23 apr 2017
- Komt jouw sla straks uit een sla-flat? - NOS - 8 apr 2017
10 miljard mensen voeden - Canvas - 21 dec 2016
Pays-Bas: écolos et productivistes - TV France - 12 okt 2016
Verse sla: niet van de grond, maar uit de fabriek - NRC - 29 jul 2016
City farming: technologisering van de tuinbouw - Technisch weekblad - 28 jan 2016
