Nieuws Gezonde & Veilige Voeding
Nieuws
-
13 september 2024
Toxicoloog Ivonne Rietjens wint prestigieuze Merit Award
- Hoogleraar Ivonne Rietjens heeft de Merit Award van 2024 gewonnen, een jaarlijkse onderscheiding voor onderzoekers die een buitengewone bijdrage... -
12 september 2024
Voedselverspilling in supermarkten daalt verder naar 0,89%
- De voedselverspilling in supermarkten is verder gedaald naar 0,89% van het inkoopvolume in 2023. Ten opzichte van de eerste meting in 2018 is dit een... -
10 september 2024
Verspillingscijfers vergaderlunches en kantoorborrels
- Bij banqueting (vooraf bestelde catering voor vergaderingen en evenementen) wordt 21% van het eten niet gegeten. Bij koffiebijeenkomsten en... -
18 juli 2024
Miljoen euro subsidie voor studie ziekteverwekkers in plantaardige producten
- Wageningse onderzoekers hebben één miljoen euro ontvangen via het internationaal platform Plant2Food. Daarmee gaan ze ziekteverwekkende... -
18 juni 2024
Gerda Feunekes nieuwe Captain of Science van Topsector Agri & Food
- Gerda Feunekes, algemeen directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen University & Research, is door Minister... -
10 juni 2024
Vers, lokaal en seizoensgebonden: het cateringaanbod bij WUR
- Een vers product van het seizoen en uit de regio. Niet alleen erg lekker, maar ook iets dat WUR en veel medewerkers en studenten belangrijk vinden.... -
6 juni 2024
Prikkels om voedselverspilling in de keten tegen te gaan
- ‘Eigenlijk willen alle bedrijven in de voedselketen minder voedsel verspillen, maar dat is in de praktijk toch vaak best lastig’, zegt... -
31 mei 2024
Gertrude Zeinstra bij Universiteit van Nederland over moeilijke eters
- Kinderen zijn vaak moeilijke eters. Dat is frustrerend voor ouders, maar het had in de oertijd wél een hele belangrijke functie. Gertrude... -
28 mei 2024
Transformation of food and bio-based systems: the perspective of WUR social scientists
- Imagine a future where you eat food and wear clothes without worrying about the environmental and social costs. Well-thought-through visions for the... -
21 mei 2024
Zes knoppen om aan te draaien voor een snellere eiwittransitie
- Eiwitten zijn een onmisbaar macronutriënt, maar de manier waarop we ze produceren en consumeren is niet langer houdbaar. Er is dan ook een...
Radio, podcast & TV
-
31 mei 2024
Gertrude Zeinstra bij Universiteit van Nederland over moeilijke eters
- Kinderen zijn vaak moeilijke eters. Dat is frustrerend voor ouders, maar het had in de oertijd wél een hele belangrijke functie. Gertrude... -
14 mei 2024
Ron Hoogenboom bij EenVandaag over het effect van PFAS in planten en eieren
- Door het hele land zijn er eieren met een te hoog PFAS-gehalte aangetroffen en ook de beheerders van moestuinen maken zich zorgen over de gevolgen van... -
1 maart 2024
Sjoukje Heimovaara bij BNR's Big Five over voedseltransities
- Sjoukje Heimovaara schoof aan bij BNR's Big Five, een serie uitzendingen over grote transities en het draagvlak daarvoor in de maatschappij. Het... -
19 oktober 2023
Maartje Poelman in Op zoek naar gezond
- De Gezonde generatie laat in een drietal video's zien dat gezond eten nogal een worsteling kan zijn, het is vooral duur. Fidan Ekiz, Renze Klamer en... -
17 oktober 2023
Hans Verhoef bij NPO Radio 1 over ijzertekort bij vrouwen
- Bloedarmoede door ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en ernstige bloedingen tijdens de bevalling. Hoewel zulke... -
8 februari 2023
Toine Timmermans over doorverkopen restpartijen tegen voedselverspilling
- Bedrijven kopen steeds vaker restpartijen van voedsel voor een lage prijs op. Het gaat dan om voedsel dat nog prima te eten, maar niet meer door... -
17 november 2022
Guido Camps bij Dit is de Dag over de suikertaks op fruitdrank
- De overheid wil per 1 januari 2024 de suikerbelasting op alcoholvrije dranken verhogen. Dit geldt niet alleen voor frisdrank, maar ook voor fruitsap.... -
24 januari 2022
Arnold van Huis en Catriona Lakemond bij Het Klokhuis over insecten eten
- “Overal in de tropen worden insecten gegeten,” vertelt Arnold van Huis, hoogleraar Entomologie aan Wageningen University & Research... -
10 mei 2021
Toine Timmermans over voedselverspilling bij Vroege Vogels
- Er verdwijnt meer dan 100 kilo voedsel per Nederlander per jaar in de afvalbak. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste... -
18 juni 2020
Toine Timmermans bij Stax&Toine over houdbaarheidsdatums
- Op de meeste voedingsmiddelen staan houdbaarheidsdatums: Ten minste Houdbaar Tot (THT) of Te Gebruiken Tot (TGT). Veel consumenten zijn niet bekend...