Duurzaamheid bij Wageningen University & Research
Duurzaamheid zit in ons DNA. Bij alles wat we zeggen en wat we doen, speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het is niet alleen verankerd in ons onderzoek en onderwijs maar ook in de manier waarop WUR wordt bestuurd.
Duurzaamste universiteit ter wereld
We krijgen al jarenlang het predikaat ‘duurzaamste universiteit ter wereld’ (De GreenMetric ranglijst 2016-2022). Daar zijn we trots op. Voor deze lijst wordt wereldwijd onderzocht hoe wetenschappelijke instellingen omgaan met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. In 2023 heeft WUR zich aangesloten bij Nature-Positive Universities Alliance.
Duurzame campus
Wie over onze prachtige campus loopt, merkt het direct; ook onze campus is ecologisch en groen, met duurzame gebouwen en faciliteiten. Het is ook een fijne plek om te werken en te studeren. De vitaliteit van medewerkers en studenten krijgt prioriteit en we denken goed na over gezond eten in de campusrestaurants. Voedselverspilling wordt zoveel mogelijk voorkomen.
-
Duurzaamste universiteit ter wereld
WUR mag zich al zes jaar lang de duurzaamste universiteit ter wereld noemen. Dat stelt De GreenMetric ranglijst. Voor deze lijst wordt wereldwijd onderzocht hoe wetenschappelijke instellingen omgaan met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. Een eretitel waar we trots op zijn en dagelijks hard aan werken. Want eerste worden is een prestatie, maar nummer één blijven is misschien een nog grotere uitdaging.
-
Duurzame campus
Wageningen Campus inspireert innovators om te werken aan een duurzame toekomst door een duurzame werkomgeving te bieden: 80% van de campus is al klimaatneutraal. In 2021 werd Wageningen University & Research voor de vijfde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot de meest duurzame universiteit volgens de GreenMetric-ranking. En ook bedrijven en organisaties die op de campus zijn gevestigd, scoren goed op het gebied van duurzaamheid. Wat betreft energie, watergebruik, bouw, afval, catering en mobiliteit streeft Wageningen Campus naar het hoogst haalbare.
-
Duurzame bedrijfsvoering
Duurzaamheid is in het onderzoek en onderwijs van Wageningen University & Research sterk vertegenwoordigd. Ook Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een belangrijke pijler voor Wageningen University & Research. Ze komen tot uitdrukking in onze missie 'To explore the potential of nature to improve the quality of life’, én onze ambitie om voorloper te zijn op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. Kortom, Wageningen University & Research staat voor duurzaamheid.
-
Duurzame Ontwikkelingsdoelen
Ons onderzoek en onderwijs wordt gedreven door het verlangen meer inzicht te krijgen in en bij te dragen aan de uitdagingen en transities waarmee onze wereld te maken heeft en krijgt. De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn daarbij een belangrijke leidraad, ook voor onze bedrijfsvoering en samenwerking.
Duurzaamheid in onze thema’s
In onze centrale thema’s binnen onderzoek en onderwijs is duurzaamheid de gemene deler: Biodiversiteit, Klimaatverandering, Een circulaire economie, De wereld voeden en Gezonde voeding, gezond leven. Het zesde thema, Artificial intelligence, loopt als een rode draad door alle thema's heen.
Biodiversiteit
Leven op aarde is niet mogelijk zonder biodiversiteit. Het samenspel van duizenden soorten planten, dieren en ecosystemen vormt de basis onder een gezonde leefomgeving, duurzame voedselproductie en het opvangen van klimaatverandering. Wageningen University & Research (WUR) werkt hard aan een samenleving waarin biodiversiteit floreert. Dat doen we in onderzoek, onderwijs en samenwerking met bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties.
Klimaatverandering
Klimaatverandering vormt een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Hoewel het een wereldwijd probleem is, zijn de oorzaken en oplossingen van klimaatverandering vaak lokaal. Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt de gevolgen voor de samenleving en ecosystemen, en ontwikkelen geïntegreerde, wetenschappelijk bewezen oplossingen en technologie: de Wageningse klimaatoplossingen.
Een circulaire economie
De roep om een circulaire en biobased economie wordt groter en groter. Steeds meer burgers, bedrijven en politici realiseren zich dat hergebruik van producten en terugwinnen van grondstoffen van groot belang is voor onszelf en de planeet waarop we leven, willen we een duurzame toekomst tegemoet gaan. Wageningen University & Research werkt aan oplossingen om de circulaire & biobased economie werkelijkheid te maken.
De wereld voeden
Voldoende en gezond voedsel binnen de grenzen van onze planeet. In 2050 hebben we 10 miljard mensen te voeden. Bovendien moeten we dat doen binnen de grenzen van onze planeet. Dat is niet onmogelijk maar daarvoor moeten consumptie en productie wel drastisch veranderen.
Gezonde voeding, gezond leven
Je bent wat je eet, een gezegde waar veel in zit. Voeding bepaalt voor een grote mate onze gezondheid. Het gaat daarbij om veilige voeding, maar ook afgestemd op de behoefte.
Kunstmatige intelligentie
De ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie gaan snel. Kunstmatige intelligentie is voor WUR onontbeerlijk in onderzoek en onderwijs op het gebied van gezonde voeding in een gezonde omgeving. Dat doen we al met het herkennen van de kwaliteit van voedsel met camerabeelden, volautomatisch het land bewerken onder wisselende lokale omstandigheden, de gezondheid van vee van afstand monitoren, het bepalen welke erfelijke eigenschappen leiden tot vruchtbare en resistente rassen en gewassen. De lijst met toepassingen kent bijna geen eind.
Bekijk hoe WUR werkt aan Planetary Boundaries:
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan