Nieuws

ZonMw-subsidie voor NCOH-onderzoek naar pandemische paraatheid

article_published_on_label
16 juni 2023

ZonMw stelt 2,5 miljoen euro beschikbaar aan het Netherlands Centre for One Health (NCOH) voor onderzoek naar pandemische paraatheid. “De onderzoekspartners binnen NCOH zetten zich gezamenlijk in een situatie als de coronapandemie in de toekomst te voorkomen. De bijdrage van ZonMw ondersteunt ons onderzoek naar het versterken van de pandemische paraatheid in Nederland”, aldus NCOH-voorzitter Annemarie Rebel.

Annemarie Rebel
Annemarie Rebel

Dick Heederik (UU), Marc Bonten (UMC Utrecht), Marion Koopmans (Erasmus MC) en Annemarie Rebel (Wageningen University & Research en voorzitter NCOH) dienden samen de aanvraag in vanuit het NCOH. Het onderzoek naar pandemische paraatheid gefinancierd met de subsidie van ZonMw sluit aan op een Nationale Groeifondsaanvraag die NCOH eerder indiende in samenwerking met het Pandemic & Disease Preparedness Centre (PDPC). “Wij zijn ontzettend blij dat ZonMw deze financiering heeft toegekend. Nu kunnen we aan de slag met belangrijke lessen die we hebben geleerd uit de coronapandemie”, aldus Heederik (Universiteit Utrecht).

Samenwerking

Hoe kunnen we een mogelijke pandemie in een vroeg stadium ontdekken en daarbij effectiever met elkaar samenwerken? Dat is een van de vragen die centraal staat in het door ZonMw gefinancierde onderzoek.

Corona heeft aangetoond dat een op het oog onschuldige ziekteverwekker ineens van karakter kan veranderen en een pandemie kan veroorzaken. Analyses van de coronapandemie toonden een aantal tekortkomingen aan. Zo was er een gebrek aan methodes om vroegtijdig te waarschuwen bij opkomende infectieziekten. Ook bleek het lastig om de belangrijkste kenmerken van ziekteverwekkers betrouwbaar te beoordelen en niet eenvoudig om het virus in de lucht te meten als onderdeel van transmissieonderzoek. Ontwikkelingen op het terrein van wiskundige modellen gaan snel. Zo komen er bijvoorbeeld modellen beschikbaar om de ontwikkeling van ziekteverwekkers te voorspellen. Het is belangrijk hiermee ervaring op te doen en de modellen verder door te ontwikkelen. Bovendien sluiten de strategieën om ziekteverwekkers bij mensen en dieren op te sporen, op dit moment niet bij elkaar aan elkaar. Dat moet anders en meer worden geïntegreerd, meent NCOH. “Juist op dat punt kunnen we als partners binnen NCOH van grote betekenis zijn in de voorbereiding op een potentiële pandemie”, stelt Rebel. “Binnen NCOH verbinden we kennis over mens, dier, pathogenen, modelleren, omgeving en interacties daartussen. Het optimaliseren van kennisuitwisseling levert een belangrijke bijdrage aan pandemische paraatheid in Nederland.”

Onderzoek

Met het toegekende geld kunnen 24 postdocs een jaar onderzoek doen bij de verschillende partnerinstituten van NCOH. Het gaat in eerste instantie om een programma van één jaar. De NCOH-partners hopen daarna het onderzoek te kunnen continueren.