Promotie

Streven naar gezondere palm olie: 2- & 3-MCPD esters en glycidyl esters verminderen in palmolie door middel van complexe mitigatie strategieën

Promovendus Sergio SB (Sergio) Oey BSc
Promotor prof. V (Vincenzo) Fogliano
prof.dr.ir. HJ (Ine) van der Fels-Klerx
Copromotor dr.ing. SPJ (Stefan) van Leeuwen
Organisatie Wageningen University, Food Quality and Design
Datum

vr 15 september 2023 11:00 tot 12:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Palm olie behoort wereldwijd tot de meest geproduceerde en gebruikte plantaardige olie. Dankzij haar specifieke fysisch-chemische eigenschappen wordt het breed ingezet in de productie van allerlei voedingsmiddelen. In het laatste decennium is gebleken dat de proces contaminanten 2-MCPDE, 3-MCPDE en glycidyl esters (GE) voor kunnen komen in geraffineerde plantaardige oliën, met name in palm olie. Deze proces contaminanten worden tijdens het raffinageproces gevormd en eenmaal gevormd zijn ze lastig te verwijderen. In deze thesis, zijn effectieve mitigatie strategieën ontwikkeld om het niveau van 2-, 3-MCPDE en GE te reduceren op basis van fysische en chemische raffinage. Daarnaast zijn potentiële organochloor-houdende voorlopers van 2- en 3-MCPDE met uiteenlopende massa’s geïdentificeerd in ruwe palm oliën. Deze ontdekking zou in de toekomst wellicht een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van nog efficiëntere mitigatie strategieën in de palm olie keten.