Nieuws

Zo groen kan Nederland (en de wereld) eruit zien in 2120

article_published_on_label
22 januari 2021

In 2120 is Nederland een land waarin biodiversiteit floreert, de natuur de vrije loop heeft en water de ruimte heeft om te stromen. Tenminste, als we het vormgeven vanuit een natuurlijk perspectief. Eén jaar nadat 17 onderzoekers een toekomstbeeld hebben geschetst voor Nederland in 2120, is de kaart gevisualiseerd in een aantrekkelijke animatie. Het doel is om ook internationaal furore te maken en te inspireren.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Internationale klimaattop in Nederland

Maandag organiseert Nederland de Climate Adaptation Summit (CAS). “Dit is het podium waar wereldleiders praten over klimaatadaptatie,” zegt Tim van Hattum, programmaleider Groene klimaatoplossingen en projectleider van Nederland 2120. “In woorden lijkt honderd jaar ver weg, maar in beelden komt het ineens heel dichtbij. Eind 2019 hebben we de kaart van Nederland voor het eerst gedeeld. Met deze kaart schetsen we een groen beeld, geen doembeeld. Dat inspireert en straalt hoop uit.”

Wereldwijd toepasbaar

Nature-based solutions, waarin je de natuur gebruikt als oplossing voor uitdagingen gerelateerd aan klimaat en biodiversiteit, is op ieder land of regio wereldwijd toepasbaar. “We willen andere landen uitdagen en helpen om een soortgelijk toekomstbeeld te schetsen,” aldus Van Hattum. Daarom is de kaart Nederland 2120 nu tot leven gebracht in een zes-minuten durende animatie. Het zoomt in op zes deelgebieden de zee en kustgebieden, kleigronden, rivieren, veengronden, hoge zandgronden, en groene steden. “Beeld zegt dan echt meer dan duizend woorden. We hopen dat de video breed gedeeld wordt en de juiste mensen bereikt.”

Maandagavond vertellen Tim van Hattum en studente Raidun Schött meer over de kaart Nederland in 2120 tijdens een speciale NOS uitzending over de klimaattop om 20.30 uur op NPO2.