True Cost Accounting: de werkelijke kosten van voedsel in beeld

Over de expertise
In het kort- Impact vertaald naar euro’s
- Vier impactdomeinen
- Meet hele voedselketen
- Breed toepasbaar
- Toont duurzaamheidseffecten
Voedselprijzen vertellen niet het hele verhaal. Veel maatschappelijke kosten en baten van voedsel - zoals impact op milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid - blijven verborgen. True Cost Accounting (TCA) maakt deze impact zichtbaar in geld. Zo kunt u producten vergelijken, verbeterpunten identificeren en productie en consumptie effectiever verduurzamen.
Integraal beeld door de hele keten
TCA meet de impact van voedsel op 4 impactgebieden: natuur, sociale omstandigheden, humane gezondheid en economie. Daarbij laat de methode zien wat verduurzamingsinspanningen daadwerkelijk opleveren. Zo ontstaat een integraal beeld van de duurzaamheid van producten, processen en beleid.
Door deze impact vervolgens in geld uit te drukken, wordt het mogelijk om producten, assortimenten en voedselpatronen met elkaar te vergelijken in termen van kosten en baten. Ook wordt duidelijk waar de grootste verbeterkansen liggen.
Bovendien kijkt TCA naar de impact van voedselproductie in de hele keten. Zo krijgt u een compleet en onderbouwd beeld van waar verbeteringen mogelijk zijn en welke keuzes het meeste effect hebben.

Hoeveel kost die banaan of dat pak hagelslag nou echt? Als je door de supermarkt loopt, zie je maar een deel van de echte kosten van voedsel. De prijskaartjes tonen niet wat schade aan het regenwoud, uitbuiting van werknemers of het verspreiden van dierziektes de maatschappij kosten. True Cost Accounting (TCA) brengt deze verborgen kosten aan het licht. Niet alleen voor de consument, maar ook voor bedrijven in de agrofoodsector, voor beleidsmakers en investeerders. Zo kunnen we precies zien waar we aan moeten werken om voedselsystemen eerlijker en duurzamer te maken – over de hele breedte van de keten.
TCA is breed inzetbaar: het biedt inzicht in de duurzaamheid van een regio, sector, dieet, organisatie, product en proces. Daarmee ondersteunt TCA voedselproducenten, retailers en foodservice-bedrijven, financiële instellingen, keurmerkorganisaties en overheden bij het nemen van gerichte verduurzamingsmaatregelen.
Zeven manieren waarop TCA kan worden toegepast:
- Consumenten helpen duurzamere keuzes te maken
- Verduurzamen van toeleveringsketens binnen bedrijven
- Inrichten van bedrijfsvoering op duurzame productie en handel
- Onderbouwen en evalueren van keurmerken
- Ontwikkelen van duurzaam voedselbeleid
- Verduurzamen van investerings- en financieringsportefeuilles
- Sturen op lokale transities via gebiedsgerichte initiatieven
Wilt u meer weten over True Cost Accounting? Bekijk dan de brochure, het rapport en de praatplaat.
“True Cost Accounting is een belangrijk middel om in het productieproces of in de keten de punten aan te merken waar duurzamere keuzes gemaakt kunnen worden.”
- Jan Paul van Soest en Maritha Werther
- Transitiecoalitie Voedsel
Doe inspiratie op
Neem contact op met onze expert
Heeft u een vraag over True Cost Accounting of wilt u samenwerken? Neem dan contact op.
drs. MA (Michiel) van Galen
Projectmanager en onderzoeker, Programma manager True Cost Accounting

