Papegaaien Simulatie

In deze simulatie gaat de leerling als wildlife-onderzoeker aan de slag om te ontdekken welke ecologische factoren van invloed zijn op het leven en welzijn van de Geelvleugel Amazone Papegaai op Bonaire.

Papegaaien simulatie

De leerling kruipt in de huid van een wildlife onderzoeker en krijgt de opdracht van de papegaaienopvang op Bonaire om te onderzoeken welke elementen van belang zijn voor het voortbestaan van de Geelvleugel Amazone papegaai. Hij/zij ontdekt hierbij eerst de overlevingsfactoren voor de papegaaienpopulatie en haar natuurlijke grootte en minimale grootte. Daarna wordt gekeken naar alle bedreigingen die de papegaaien ondervinden en wordt onderzocht hoe die op het eiland verminderd kunnen worden, zodat de papegaaienpopulatie weer op kan bloeien.

Praktische invulling

De simulatie is te gebruiken als zelfstandig lesonderdeel en behoeft een kleine introductie door de docent. De leerling doorloopt de vier challenges binnen de simulatie zelfstandig. Elke challenge duurt ongeveer 15 minuten. De resultaten van een challenge kunnen door de leerling in PDF worden opgeslagen. Eventueel kan er ook in tweetallen gespeeld worden.

De simulatie is een afgeleide van een metapopulatiemodel dat is ontwikkeld en wordt gebruikt door Wageningse onderzoekers. Het model wordt ingezet om de levensvatbaarheid van de Geelvleugel Amazone papegaai (Amazona barbadensis) op Bonaire te onderzoeken. De simulatie en bijbehorende lesmodule kunnen worden ingezet tijdens het behandelen van populatiebiologie en ecologie.