University rankings

Voor veel Nederlandse en vooral internationale studenten zijn de rankings van universiteiten van grote invloed op hun studiekeuze. Omdat er veel verschillende rankings zijn is het niet altijd duidelijk hoe belangrijk een ranking is en wat deze meet. We leggen graag uit wat de belangrijkste rankings zijn, wat ze meten én hoe de universiteit bij deze rankings scoort.

Hoe scoort Wageningen in de wereld?

Zegel Beste universiteit Nederland Keuzegids 2024

Beste universiteit van Nederland

Keuzegids Universiteiten 2024:

De Keuzegids Ranking vergelijkt verschillende Nederlandse universiteiten. Wageningen University & Research is in 2023 voor de 19e keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit in Nederland. De beste bachelorstudies zijn Agrotechnologie, Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen, Biologie, Biotechnologie, Bos- en Natuurbeheer, Communicatie en Life Sciences, Economie en Beleid, Environmental Sciences, Food Technology, International Land and Water Management, Internationale Ontwikkelingsstudies, Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning, Moleculaire Levenswetenschappen, Plantenwetenschappen, Soil Water Atmosphere en Tourism.

Times Higher Education #64

#64 in de wereld

Times Higher Education World University Rankings 2024:

De Times Higher Education World University Rankings beoordelen wereld klasse universiteiten op al hun kern missies: Lesgeving, onderzoeksomgeving, onderzoek kwaliteit, industrie en internationaal uitzicht.

QS Wereld ranking zegel 151ste plaats

#151 in de wereld

QS World University Rankings 2024:

QS brengt sinds 2004 de World University Rankings uit, waarbij 700 universiteiten worden geëvalueerd en waarvan een top 400 wordt gevormd. Dit gebeurt op basis van de volgende criteria: academische reputatie, reputatie als werkgever, student:faculteit ratio, citaties per faculteit en de internationale faculteit:student ratios. Wageningen University & Research staat op de 124ste plaats in de ranking.

Zegel nummer 1 agricultuur univesiteit

#1 op agrarisch gebied

National Taiwan Ranking 2022:

De National Taiwan Ranking vergelijkt meer dan 300 universiteiten op kwaliteit, impact en productiviteit van onderzoekers om prestaties van wetenschappelijke artikels in kaart te brengen. Volgens NTU is Wageningen de nummer 1 op agrarisch gebied en #155 in de algemene ranglijst.

Environment & Ecology

#3 in Environment & Ecology

National Taiwan Ranking 2022:

Volgens de National Taiwan Ranking is Wageningen ook de nummer 3 op het gebied van Environment & Ecology. In de categorie Plant & Animal Sciences staat de universiteit op nummer 1.

Zegel nummer 1 in agricultuur en bosbouw

#1 in Agricultuur & Bosbouw

QS World University Rankings 2024:

In de QS World University Rankings staat Wageningen op de 1e plaats op het gebied van Agricultuur & Bosbouw.

Zegel nummer 2 omgevings wetenschappen

#2 Omgevingswetenschappen

QS World University Rankings 2024:

Ook scoort Wageningen hoog op het gebied van Omgevingswetenschappen. Hier staat de universiteit op de 2de plaats in de wereld.

Zegel Shanghai rank tussen 151 en 200 in de wereld

#151-200 in de wereld

Academic Ranking of World Universities 2022:

Deze lijst is ook bekend als de Shanghai Ranking. In deze ranking worden uit een selectie van 1200 universiteiten de beste 500 bepaald aan de hand van 6 indicatoren: aantal onderscheiden alumni (10%) en stafleden (20%), veel geciteerde onderzoekers (20%), aantal onderzoeken (20%), publicaties in vooraanstaande tijdschriften (20%) en onderzoekskosten (10%).

Zegel nummer 1 Agrarische wetenschappen

#1 Landbouwwetenschappen

Academic Ranking of World Universities 2022:

In de Shanghai Ranking op het onderwerp Landbouwwetenschappen staat de universiteit op de eerste plaats.

#1 in Geografie

Academic Ranking of World Universities 2022:

In de Shanghai Ranking op het onderwerp Geografie staat de universiteit op de eerste plaats.

EW Beste Studies 2022

14 Gouden medailles

EW Beste studies 2023:

Veertien gouden medailles. Deze uitkomsten zijn gebaseerd op de Nationale Studenten Enquête. Samen met onderzoeksbureau ResearchNed kijkt EW wat volgens studenten zelf de beste studies zijn. Een gouden medaille betekent dat een opleiding op minstens acht vragen beduidend boven het gemiddelde scoort. Wageningen University & Research krijgt ook zeven zilveren en veertien bronzen medailles uitgereikt.

UI Green Metic

#1 Duurzaamste Universiteit van de Wereld

Green metric Universitas Indonesia 2023:

De GreenMetric ranglijst bekijkt hoe wetenschappelijke instellingen wereldwijd omgaan met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. Volgens de 2023 GreenMetric ranking van Universitas Indonesia (UI) is Wageningen University & Research (WUR) ook dit jaar de duurzaamste universiteit ter wereld.