Health Research Unit WUR

Klinisch onderzoek naar voeding in de Health Research Unit

In samenwerking met de Health Research Unit bieden we unieke mogelijkheden voor het doen van klinische trials met voedingsmiddelen en supplementen. Hiermee kunnen we de (gezondheids)effecten van producten en ingrediënten wetenschappelijk onderbouwen.

Dit doen we in korte experimenten waarbij we naar opname kijken, maar ook in (maanden)lange studies. Beide soorten studies kunnen we uitvoeren op locatie in een gecontroleerde omgeving, maar ook bij de proefpersonen thuis. We hebben zelfs de optie om het dieet van proefpersonen volledig te controleren en monitoren. Dankzij een groot bestand proefpersonen van zo’n 4000 mensen met allerlei achtergronden kunnen we efficiënter werven op specifieke doelgroepen. Zo kunnen we snel een representatieve steekproef samenstellen en voedingseffecten gedegen in beeld brengen.

Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt bijvoorbeeld hoe aminozuren van verschillende eiwitbronnen in het lichaam worden opgenomen. Denk aan eiwit uit reststromen als een alternatief voor conventionele eiwitbronnen. Ook doen we studies waarin we een bepaald voedingsmiddel, supplement of zelfs voedingspatroon langer aanbieden en toetsen we de gezondheidsimplicaties. Lees hier meer over onze klinische voedingstrials.

We helpen bedrijven en organisaties in de voedingsindustrie met het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk voedingsonderzoek. Als onderdeel van Wageningen University & Research hebben wij korte lijnen met alle andere onderzoeksinstituten van onze organisatie. Schakelen met experts in aangrenzende vakgebieden is dus heel gemakkelijk.