Fermentatie Wageningen

Fermentatietechnologie voor duurzame chemicaliën en voedingsingrediënten

Fermentatie is uitermate geschikt voor de duurzame productie van specifieke chemicaliën en voedingsingrediënten die nu nog worden gemaakt vanuit fossiele grondstoffen. In samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkelt Wageningen Food & Biobased Research verschillende kosteneffectieve fermentatieprocessen die het best passen bij een specifieke klantvraag.

Micro-organismen

Vanwege hun unieke lab-tot-pilot benadering, hebben onze experts veel ervaring met fermentatietechnologieën voor voedingsproducten en chemicaliën. In onze gespecialiseerde fermentatielaboratoria kunnen we processen opschalen tot 2, 100 en zelfs 1.000 liter. Hierbij werken we met een grote verscheidenheid aan verschillende micro-organismen:

  • Gisten
  • Schimmels
  • Anaerobe bacteriën
  • Algen

Concurrerend

Onze onderzoekers gebruiken natuurlijke evolutie, de nieuwste biotechnologische technieken zoals CRISPR/Cas en mathematische modellering om fermentatieprocessen te verbeteren en te optimaliseren. Met de expertise in anaerobe fermentatieroutes en het gebruik van kosteneffectieve reststromen kunnen we:

  • Product- en volume-opbrengsten vergroten
  • Kosten van grondstoffen en energieverbruik verlagen.

Hiermee ontwerpen we processen die geschikt zijn voor het ontwikkelen van nieuwe, functionele en gezonde voedingsingrediënten en fermentatieprocessen die kunnen concurreren met petrochemische processen. Zelfs wanneer de olieprijzen laag zijn.

Praktische oplossingen

De klantvraag staat vanaf het begin van een project centraal. Wageningen Food & Biobased Research doet geen onderzoek om het onderzoek, maar om met de beste oplossing te kunnen komen voor de klant. Dus praktisch en effectief. Bijvoorbeeld op gebied van:

Bulk- en fijnchemicaliën

Nieuwe fermentatieprocessen versnellen de ontwikkeling van concurrerende bulk- en fijnchemicaliën en zelfs eindproducten zoals bioplastics. Op basis van praktische kennis op het gebied van biokatalyse en fermentatietechnologie ontwikkelen onze onderzoekers hoogwaardige chemicaliën met een focus op moleculen met meerdere actieve groepen, zoals diolen, diaminen, dicarbonzuren en hydroxyvetzuren. Voor veel van deze belangrijke chemische bouwstenen zijn nog geen duurzame, biobased processen beschikbaar.

'Clean label' producten

Het fermentatieproces levert de benodigde inhoudsstof zoals een bepaalde vitamine, smaak of conserveermiddel op een natuurlijke manier. Hierdoor kunnen deze worden bestempeld als ‘gefermenteerde suiker’, ‘gefermenteerde groente’ of ‘fruit’. Deze benadering is toepasbaar voor het verrijken van plantaardige producten met vitamine B12 of om producten zoals alcoholvrij bier en gebakjes langer lekker en houdbaar te maken.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.