Naoogst fysiologie

Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt de biologische processen die betrokken zijn bij rijping en veroudering van land- en tuinbouwproducten na de oogst. Kennis van deze processen wordt vertaald naar nieuwe behandelingen en bewaar en transport methoden om kwaliteitsverlies, en derving, in de afzetketen tegen te gaan.

Kennis van fysiologie

Wageningse onderzoekers bestuderen:

  • de achtergrond van de verwelking en veroudering van groenten, fruit en bloemen op product, weefsel en cellulair niveau
  • de processen betrokken bij celwand afbraak en verzachting tijdens de rijping van vruchten
  • de productie van smaak en aromastoffen tijdens de rijping van vruchten en vruchtgroenten
  • het behoud van sensorische kwaliteit en voedingswaarde tijdens bewaring.

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt kennis over rijping en veroudering van geoogste land- en tuinbouwproducten, waarbij tevens de effecten van genetica en vooroogst condities worden bestudeerd. Deze inzichten worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe werkwijzen en technologieën om de kwaliteit van producten te behouden, meetbaar en voorspelbaar te maken.

Onze kennis van naoogst fysiologie wordt ingezet bij:

  • de ontwikkeling van methoden en protocollen voor verpakken, bewaren en transporteren van groenten, fruit en bloemen en het optimaliseren van huidige bewaar- en rijpingsprotocollen
  • de ontwikkeling van chemische en/of fysische naoogst behandelingen en specifieke (dynamische) bewaarcondities voor verlenging van houdbaarheid en verbetering kwaliteit
  • identificatie van biomarkers en ontwikkeling van (niet-destructieve) methoden om verschillende aspecten van rijping en veroudering te meten en monitoren
  • identificatie van vooroogst (teelt) en genetische factoren die bepalend zijn voor gedrag van het product in de distributie keten voor ondersteuning teelt en veredelings onderzoek
  • ontwikkeling nieuwe (intelligente) verpakkingsmaterialen en (actieve) coatings voor groenten, fruit en bloemen alsmede fresh-cut producten

Meest veelzijdige onderzoeksfaciliteiten

Wageningen Food & Biobased Research beschikt over de meest veelzijdige onderzoeksfaciliteiten voor:

  • bepaling van ademhalingsactiviteit en ethyleenproductie
  • bepaling van kleur, textuur en smaakeigenschappen
  • bepaling van vluchtige componenten en aroma profielen
  • warmte en (UV) licht behandelingen ter verlenging houdbaarheid en onderdrukken van bederf organismen
  • onderzoek naar optimale temperatuur, vochtigheid en controlled atmosphere condities
  • het testen van verpakkingsmaterialen en (groene) chemicaliën
  • niet-destructieve bepaling van uitwendige en inwendige kwaliteitskenmerken met zichtbaar licht, NIR en hyperspectral imaging
  • het uitvoeren van distributie simulaties, beoordeling van uitstalleven en sensorische aspecten

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.