Onderzoeksprogramma's
Wageningen Food & Biobased Research werkt aan duurzame en innovatieve oplossingen binnen de volgende onderzoeksprogramma’s.
Kwaliteit na de Oogst Behouden
De wereldbevolking groeit, steden nemen in omvang toe en door klimaatverandering verdwijnen op de ene plek productiegebieden waar elders nieuwe ontstaan. Voedselzekerheid garanderen vraagt om een slimme (her)inrichting van productieketens. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt de kennis, inzichten en technologische toepassingen die dit mogelijk maken.
Veilige en Circulaire Biobased Producten
Klimaatverandering, uitputting van fossiele grondstoffen, ophoping van (micro)plastics en persistente gevaarlijke chemicaliën die een bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid, de biodiversiteit en ons milieu: Het zijn allemaal enorme uitdagingen die de samenleving noodzaken tot het ontwikkelen van een duurzame, veilige en circulaire economie. Wageningen Food & Biobased Research helpt de industrie met de ontwikkeling van veilige en circulaire biobased oplossingen.
Nature-based Materialen
Om onze huidige op fossiele brandstoffen gebaseerde samenleving te transformeren tot een duurzame, klimaatneutrale samenleving binnen planetaire grenzen moeten we onze materialen produceren uit biobased bronnen. De aangewezen manier om dit te doen is gebruik te maken van de functionaliteiten die de natuur biedt en deze geschikt te maken voor de toepassingen die we in het dagelijks leven nodig hebben. Bij Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelen we innovatieve technologieën en waardeketens om alle componenten in biomassa als grondstoffen voor hernieuwbare materialen te genereren en te valoriseren.
Voeding voor Optimale Gezondheid
Wat je eet, heeft impact op je gezondheid. Maar welke stoffen in onze voeding dragen bij aan welke effect? Geldt dit voor iedereen of alleen voor specifieke groepen? En wat kan consumenten helpen om gezonde, duurzame voedingskeuzes te maken? Wageningen Food & Biobased Research heeft de kennis en expertise in huis om producten te ontwikkelen met een positief effect op de gezondheid; om de gezonde, duurzame voedselkeuzes makkelijk te maken en om voeding op maat te ontwikkelen die bijdraagt aan een gezonder leven met minder kans op ziekte.
Proteins for Life
Het is tijd voor een revolutie in de productie en consumptie van eiwit. De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag naar hoogwaardig eiwit. Het aanbod is onevenwichtig verdeeld in de wereld, wat leidt tot zowel overconsumptie als ondervoeding. De landbouw veroorzaakt een grote uitstoot van broeikasgassen en de productie van voedingsmiddelen kan efficiënter in termen van energie, water en grondstoffen. Deze problemen kunnen we oplossen door meer duurzame bronnen zoals peulvruchten, aquatische gewassen en insecten in te zetten. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt baanbrekende kennis en technologieën die een eiwittransitie op grote schaal binnen handbereik brengen.
Vision + Robotics
We brengen een divers team van experts op het gebied van computer vision, robotica, spectral imaging, machine learning en AI uit alle hoeken van WUR samen.
Duurzaam en Gezonde Voeding
Hoe we voedingsmiddelen produceren en consumeren, en hoeveel voedsel verloren gaat of wordt verspild, bepalen in grote mate de gezondheid van mens en planeet. Wageningen Food & Biobased Research ondersteunt de ontwikkeling van gezond voedsel dat duurzaam wordt geproduceerd – nu en in de toekomst. We zetten onze expertise en moderne faciliteiten in om samen met verschillende partners uit de voedingsmiddelenindustrie − van startups en multinationals tot landbouwbedrijven en voedselproducenten − de veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en aantrekkelijkheid van voedingsmiddelen te verbeteren.
Circulaire Watertechnologieën
Om de beschikbaarheid van zoetwater veilig te stellen, moet er meer worden ingezet op lokale watercirculatiesystemen en het gebruik van alternatieve waterbronnen. De vereiste waterkwaliteitsnormen vragen in deze context om nieuwe oplossingen voor waterbehandeling die zowel betaalbaar als efficiënt zijn. Wageningen Food & Biobased Research gaat deze uitdaging aan door technologische on-site oplossingen voor waterzuivering, nutriëntterugwinning en microbiologisch veilig water te ontwikkelen, en door te werken aan biobased, bio-afbreekbare en veilige waterbehandelingsproducten.
Voedselverspilling Voorkomen
De wereldbevolking neemt sterkt toe en zal naar verwachting in 2050 richting de 10 miljard groeien. Om alle deze monden nu en in de toekomst te kunnen blijven voeden met gezond voedsel is een transitie naar een duurzaam voedselsysteem noodzakelijk. Een essentiële stap hiervoor is het voorkomen van voedselverspilling en –verliezen. Nu gaat ongeveer 1/3 van al het voedsel ergens in de keten verloren en worden reststromen en voedselresten vaak laagwaardig benut. Steeds meer bedrijven, overheden en instituties werken daarom aan het tegengaan van voedselverspilling, zowel bij consumenten als in de keten. Wageningen University & Research werkt met hen samen om effectieve strategieën, innovaties en oplossingen te ontwikkelen om verspilling tegen te gaan en voedselgrondstoffen zo optimaal mogelijk in ons voedselsysteem te houden.
Renewable Plastics
Plastics zijn onmisbaar in onze maatschappij. Het zijn functionele materialen met veel toepassingen waarvoor we nog geen duurzame alternatieven hebben. Vrijwel alle plastics worden gemaakt van fossiele grondstoffen. Ze zijn niet altijd recyclebaar en doorgaans slecht afbreekbaar in het milieu. In een circulaire economie is behoefte aan meer duurzame oplossingen. Daarom werkt Wageningen Food & Biobased Research aan de ontwikkeling van plastics uit hernieuwbare grondstoffen, die goed recyclebaar zijn en niet accumuleren in het milieu.