Voedselverwerkingstechnologie

Voedselverwerkings-technologie

Veilige, innovatieve en efficiënte voedselverwerking met behoud van kwaliteit en oog voor natuurlijke hulpbronnen en reststromen. Daaraan werken experts van Wageningen Food & Biobased Research samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie.

De uitgebreide kennis over huidige en nieuwe verwerkingstechnologieën, toepassingen, voedselveiligheid en kwaliteit in de keten worden samengebracht om zo nieuwe routes te ontwikkelen voor duurzame voedselverwerking en gezonde producten.

Wageningen Food & Biobased Research beschikt over apparatuur op lab- en pilotschaal en een brede range van analyse methoden, sensors en modellen waarmee wordt gewerkt aan:

Milde processing en conservering

Nieuwe, milde procestechnologieën zoals hoge druk pasteurisatie en sterilisatie (HPP), pulserende elektrische velden (PEF), plasma processing en milde hittebehandelingen kunnen gebruikt worden voor het conserveren van levensmiddelen. Deze technologieën richten zich op een lagere thermische belasting dan een regulier thermisch pasteurisatie- of sterilisatieproces om ongewenste micro-organismen te inactiveren, maar met een beter behoud van de productkwaliteit. Wageningse experts zetten deze technologieën ook in als processtap voor andere toepassingen zoals extractie en drogen.

Resource efficiënte voedsel- en zijstroomverwerking

Reduceren van energie- en waterverbruik, verhogen van de efficiëntie van het gebruik van grondstoffen, verhogen van de opbrengst van een proces en verbeteren van de houdbaarheid zijn voorbeelden van resource efficiënt processing. Wageningse experts analyseren bestaande en nieuwe ketens en adviseren partners over procesverbeteringen om de duurzaamheid te verhogen.

Toegepaste voedselverwerkingstechnologieën

Wageningen Food & Biobased Research werkt aan het verbeteren van bestaande technologieën zoals invriezen, mild drogen, verhitten en fermentatie. Gebruik van data, sensoren en modelleren is essentieel voor inzicht in proces-product interactie en optimaliseren van duurzaamheid en kwaliteit.

Milde scheiding

Wageningse experts ontwikkelen nieuwe milde separatie- en fractioneringsprocessen om hoge kwaliteit ingrediënten te verkrijgen op een zo duurzaam mogelijk manier. Hierbij wordt bijvoorbeeld gewerkt aan droge scheidingstechnologieën en toepassingen bij reststromen.

Voedselstructurering

Technologieën zoals 3D printen, extrusie en shear cell technologie worden ingezet om ingrediënten te structureren en vezelachtige materialen te produceren. Analysemethodes worden ontwikkeld en toegepast om voedselstructuren op verschillende lengteschalen te karakteriseren. Met deze nieuwe structuringstechnologieën maken Wageningse experts bijvoorbeeld vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.