Slimme en Duurzame Voedselverwerking

De wereldbevolking groeit en daarmee neemt de vraag naar veilig, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel toe. Bovendien wordt de roep luider om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en voedselverlies en -verspilling terug te brengen. Voedselproducenten wereldwijd staan onder enorme druk om over te stappen op slimme productieprocessen. Slimme digitale technologieën bieden tal van mogelijkheden om productieprocessen te optimaliseren, te verduurzamen en flexibeler te maken.

Vermindering verbruik hulpbronnen in voedselproductie

Wageningen Food & Biobased Research biedt innovatieve verwerkingstechnologieën, sensoren, voorspellende modellen, multicriteria-analyses, systemen ter ondersteuning van de besluitvorming en geavanceerde procescontrolesystemen om het verbruik van hulpbronnen (o.a. energie en water) terug te brengen, flexibiliteit te bieden in het gebruik van grondstoffen en ingrediënten (plantaardig, ongeraffineerd) en om meer bij te dragen aan de circulaire economie (lokale verwerking op aanvraag).

Inzet Artificial Intelligence om voedselproductie te verduurzamen

Ontwikkelingen in het onderzoek naar kunstmatige intelligentie, multivariate controle-algoritmen en betrouwbare maatwerksensoren en de bijbehorende data-analyses laten een groot potentieel zien om de voedselproductie te verduurzamen. Verduurzaming vereist een benadering waarbij meerdere criteria worden gebruikt om de potentiële voordelen en nadelen van mogelijke veranderingen te beoordelen. De verduurzaming gaat hand in hand met een toegenomen procescontrole. Dit betekent ook dat de kwaliteit van de voedselverwerking strenger wordt gecontroleerd.

Experts van Wageningen Food & Biobased Research werken samen met partners uit de gehele productieketen om de huidige processen te analyseren, te begrijpen en te verbeteren om een duurzamer voedselsysteem te creëren.

Spreekt deze aanpak u aan?

Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.