Nieuws

ICM-velddag borduurt voort op succes Plant- en Bodemgezondheidsdag

article_published_on_label
25 juli 2023

Na twee succesvolle edities van de Plant- en Bodemgezondheidsdag borduurt de ICM-velddag voort op het belang van een gezonde bodem en teelt. Op dinsdag 5 september zijn akkerbouwers, erfbetreders en andere belangstellenden van harte welkom bij de WUR Proefboerderij in Vredepeel voor een leerzame en interactieve ochtend (of middag) over ICM.

De ICM aanpak voor ziekten, plagen en onkruiden

ICM staat voor Integrated Crop Management, een systeem waarin teeltmaatregelen op elkaar afgestemd kunnen worden om de impact op de omgeving en de natuur zo laag mogelijk te houden. Dat kan door eerst te kiezen voor mechanische oplossingen of groene/biologische middelen te gebruiken. Als dit niet in de situatie past of als het niet werkt, dan kunnen chemische oplossingen worden toegepast. WUR-onderzoekers Marleen Riemens en Leendert Molendijk hebben in 2022 een ICM raamwerk ontwikkeld voor de systematische aanpak van ziekten, plagen en onkruiden. Misschien ben je onderstaande figuur al wel eens tegengekomen.

Met je eigen hexagon langs miniworkshops

Aan de hand van bovenstaand figuur ga je in groepjes langs verschillende, informatieve miniworkshops. De workshops gaan o.a. over het herkennen en determineren van plagen en natuurlijke vijanden en over het samenstellen van een bouwplan aan de hand van ICM. Tijdens de workshops wordt de ICM-strategie op een interactieve manier gereflecteerd op je eigen bedrijf.

Aanmelden voor de ICM-velddag

Kom je 5 september ook naar Vredepeel? Toegang tot de dag is gratis, wel graag aanmelden. Je mag zelf kiezen welk dagdeel je komt, beide rondes zijn hetzelfde. Afhankelijk van de ronde die je kiest, krijg je voor- of achteraf een snack aangeboden door de organisatie.

Workshops tijdens de ICM-velddag

Na de centrale opening worden er 5 workshops georganiseerd. Bij elke workshop wordt nagedacht welke mogelijkheden de 5 verschillende pijlers van ICM bieden:

  1. Bouwplan (gewassen); gewasrotatie in tijd
    en ruimte, wat is een goede volgorde voor jouw situatie? 
  2. Robuuste rassen; kies je voor het ras
    met de hoogste opbrengst, of kies je voor resistenties tegen ziektes? Wat zijn jouw mogelijkheden?
  3. Bodembeheer; hoe laat jij de bodem
    voor je werken?
  4. Monitoring en evaluatie; welke
    beslissingsondersteunende maatregelen zet jij in? 
  5. Gerichte bestrijding; welke opties zijn er?
    Welke afweging wordt gemaakt bij de middelenkeus? En hanteer je schadedrempels?

Na de workshops wordt er met z'n allen nagedacht over hoe bovenstaande
ICM-pijlers toe te passen op het bedrijf. Waar loop je tegenaan en wat zijn de
ervaringen uit de praktijk?

De ICM-veldddag draagt bij aan de doelen uit het Actieplan Plantgezondheid. Deze dag wordt mogelijk gemaakt met kennis en financiering vanuit de projecten PPS Integrale aanpak gewasbescherming voor de akkerbouw op zand, Kennistransfer Plantgezondheid en de praktijkpilot Systeemaanpak met biologische buffering.