Biodiversiteit en genetische variatie

Biodiversiteit en genetische variatie

Deze groep richt zich op het onderzoeken en benutten van genetische variatie en biodiversiteit. We ontwikkelen en gebruiken verschillende genetische en genoomtechnologieën om de biodiversiteit tussen en binnen soorten te beoordelen. Daarbij ligt de nadruk op de genetische variatie op allelniveau.

Technologische ontwikkeling

De groep kijkt ook naar de ontwikkeling van technologie├źn voor high-throughputanalyse. We bestuderen de structuur en overerving van genetische variatie aan de hand van genetische merkerkaarten en door middel van haplotypereconstructie. Neutrale genetische variatie wordt bestudeerd in fylogenetisch onderzoek en om verspreiding en gene flow te kwantificeren.

Belangrijkste aandachtsgebieden

Bij ons onderzoek naar functionele diversiteit kijken we naar allelvariatie in relatie tot verschillende kwaliteits- en resistentie-eigenschappen en de aanwezigheid van allergenen (PR10-eiwitten in appel en berk, gluteneiwitfamilies in tarwe).

Veredeling op verminderde allergene werking

In de Westerse samenleving is allergie een steeds vaker voorkomend en ernstiger wordend probleem. Met ons onderzoek proberen we oplossingen te vinden voor allergiegerelateerde problemen in het pre-medische stadium. We bestuderen de diversiteit van allergenen en ontwikkelen strategie├źn om het allergenengehalte te verlagen door veredeling. Zo proberen we te voorkomen in plaats van te genezen.