Voedseltransformatie: samen een duurzaam voedselsysteem vormgeven

De transformatie van voedselsystemen is cruciaal om mondiale uitdagingen aan te pakken, zoals honger, ondervoeding, milieuaantasting en klimaatverandering. Bij Wageningen Social & Economic Research ondersteunen we deze transformatie met diepgaand onderzoek naar onderliggende mechanismen en mogelijke oplossingen. Met wetenschappelijke inzichten, praktische tools, capaciteitsopbouw en kenniscocreatie helpen we beleidsmakers en andere betrokkenen in het voedselsysteem om goed onderbouwde beslissingen te nemen. Samen met universiteiten, NGO's, lokale overheden en agrifoodbedrijven stimuleren we effectieve veranderprocessen richting eerlijke en duurzame voedselsystemen.

Contacteer ons

Waarom is de transformatie noodzakelijk?

De transformatie van voedselsystemen is essentieel om de meest urgente mondiale uitdagingen aan te pakken. Traditionele voedselsystemen dragen bij aan problemen zoals honger, ondervoeding en uitsluiting – en tasten tegelijkertijd het milieu aan.

In lage- en middeninkomenslanden is de noodzaak tot transformatie nog urgenter door factoren die elkaar versterken. Zo verslechtert klimaatverandering de voedselzekerheid en verlaagt het de gewasopbrengsten, terwijl snelle bevolkingsgroei de druk op landbouwsystemen verder opvoert. Tegelijkertijd zorgen aanhoudende gezondheids- en armoedecrises ervoor dat de toegang tot voedzaam voedsel beperkt blijft en sociale ongelijkheid verder toeneemt.

Wereldwijd zijn er andere grote uitdagingen die de noodzaak voor de transformatie van voedselsystemen onderstrepen, zoals:

  • Honger, ondervoeding en de toename van niet-overdraagbare ziekten, die een groeiend gezondheidsprobleem vormen.
  • De onhoudbare druk op natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen door de huidige landbouw- en voedselproductiesystemen.
  • De noodzaak van systeemverandering om mondiale duurzaamheidsdoelen te behalen, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s), waaronder het beëindigen van honger, het bevorderen van gezondheid en het bestrijden van klimaatverandering.

Door diepgaand onderzoek en regionale kenniscocreatie kunnen organisaties en beleidsmakers datagestuurde beleidskeuzes maken en processen verbeteren die kosteneffectieve verandering stimuleren. Onze inzichten en toepasbare kennis helpen change agents bij het ontwikkelen van praktische strategieën om voedselsystemen duurzamer en rechtvaardiger te maken. Dit is met name van belang in lage- en middeninkomenslanden, waar de noodzaak tot transformatie het grootst is.

Co-creëren en de transformatie ondersteunen

Bij Wageningen Social & Economic Research begrijpen we dat de transformatie van voedselsystemen vraagt om een samenwerkingsgerichte en science-based aanpak. We werken nauw samen met beleidsmakers en besluitvormers in een proces van co-creatie, waarbij we wetenschappelijk onderzoek combineren met praktische inzichten. Dit zorgt ervoor dat de veranderingen niet alleen effectief zijn, maar ook zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elke context.

Ons onderzoek vormt de basis voor het ontwikkelen van frameworks en handelingsperspectieven die de transformatie naar duurzame en veerkrachtige voedselsystemen ondersteunen. Met onze expertise en science-based inzichten helpen we organisaties om de routes van voedseltransformatie te begrijpen, effectieve interventies te ontwerpen en strategieën uit te voeren die bijdragen aan wereldwijde systematische verandering.

Incentives and impact

Van inzichten naar actie

Bij Wageningen Social & Economic Research werken we nauw samen met beleidsmakers en change agents om onderzoek om te zetten in praktische, werkbare oplossingen. Door diepgaande analyse te combineren met co-creatie, zorgen we ervoor dat de transformatie van voedselsystemen niet alleen gebaseerd is op gedegen wetenschappelijk onderzoek, maar ook wordt afgestemd op de realiteit. Onze samenwerkingsgerichte aanpak bevordert duurzame, actiegerichte oplossingen die ondersteund worden door alle betrokkenen en zorgen voor effectieve en schaalbare verandering.

  • Data-gedreven aanpak: Wetenschappelijk onderbouwd en toepasbaar.
  • Focus op duurzaamheid en inclusiviteit: Aandacht voor zowel milieu- als sociale impact.
  • Samenwerking op maat: Onderzoeksinzichten vertalen naar de praktijk en samen oplossingen ontwikkelen.
  • Procesbegeleiding en capaciteitsontwikkeling: Ondersteuning bij de implementatie en opschaling van oplossingen.

Samen werken aan de transformatie van voedselsystemen

Neem contact met ons op voor op maat gemaakte strategieën en inzichten. Wij bieden wetenschappelijk onderbouwde oplossingen die de transitie naar een duurzamer voedselsysteem ondersteunen.