Gezonde en duurzame consumptie

Wageningen University & Research helpt overheden, bedrijven en ngo’s bij het ontwikkelen en evalueren van effectieve strategieën voor gezondere en duurzamere voedselkeuzes. Met wereldwijde consumentendata en gedragswetenschap ondersteunen wij interventies die bijdragen aan een voedselsysteem dat goed is voor mens én milieu.
Inzicht in waarom mensen bepaalde voedselkeuzes maken, is essentieel voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Wageningen University & Research ontwikkelt en past wetenschappelijk onderbouwde strategieën toe die gezondheid en duurzaamheid combineren. Onze aanpak is gebaseerd op wereldwijde consumentendata en gedragsinzichten. Daarmee brengen we eetpatronen en koopgedrag in kaart in uiteenlopende contexten en bevolkingsgroepen.
We werken in een doorlopende cyclus: we monitoren voedselgedrag, analyseren drijfveren, ontwerpen gerichte interventies en testen en schalen die in de praktijk. Elk onderdeel is onderbouwd met data en versterkt het volgende, voor een blijvend effect.
In nauwe samenwerking met publieke en private partners creëren we voedselomgevingen waarin gezonde en duurzame keuzes vanzelfsprekend én aantrekkelijk worden.
Ontdek onze expertises
Expertises
Monitoren van consumentengedrag
Inzicht in consumentengedrag is essentieel om gezondere en duurzamere keuzes te bevorderen. Wageningen University & Research monitort consumptiepatronen: wat mensen consumeren, waarom, wanneer en waar. We onderzoeken hoe gedrag en motivatie zich in de loop van de tijd ontwikkelen en waardoor deze ontwikkeling wordt beïnvloed.

Versnellen van de eiwittransitie
De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2030 een verhouding van 50:50 te bereiken tussen dierlijke en plantaardige eiwitinname. Deze verandering draagt bij aan betere volksgezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Wageningen University & Research onderzoekt hoe deze overgang kan worden versneld. Daarbij kijken we naar consumentengedrag, prikkels, en het institutionele en beleidsmatige speelveld.

Ontwerpen en testen van interventiestrategieën
Wageningen University & Research ontwikkelt gedragsinterventies die inspelen op de motivaties van consumenten. Met inzichten uit gedragswetenschap en data, en door inzet van innovatieve technologieën, testen we interventies in zowel virtuele als praktijksituaties. Zo tonen we aan wat werkt en bieden we stevig bewijs voor beleid en praktijk.

Voedseleducatie
Voedseleducatie voor jongeren van 0 tot 24 jaar versterkt voedselvaardigheden en stimuleert gezond en duurzaam keuzegedrag met blijvende impact. Door ons onderzoek, samenwerking en advies bereiken we jongeren en ondersteunen we organisaties bij het bevorderen van gezonde en duurzame voedselkeuzes.


Monitoren van consumentengedrag
Inzicht in consumentengedrag is essentieel om gezondere en duurzamere keuzes te bevorderen. Wageningen University & Research monitort consumptiepatronen: wat mensen consumeren, waarom, wanneer en waar. We onderzoeken hoe gedrag en motivatie zich in de loop van de tijd ontwikkelen en waardoor deze ontwikkeling wordt beïnvloed.

Versnellen van de eiwittransitie
De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2030 een verhouding van 50:50 te bereiken tussen dierlijke en plantaardige eiwitinname. Deze verandering draagt bij aan betere volksgezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Wageningen University & Research onderzoekt hoe deze overgang kan worden versneld. Daarbij kijken we naar consumentengedrag, prikkels, en het institutionele en beleidsmatige speelveld.

Ontwerpen en testen van interventiestrategieën
Wageningen University & Research ontwikkelt gedragsinterventies die inspelen op de motivaties van consumenten. Met inzichten uit gedragswetenschap en data, en door inzet van innovatieve technologieën, testen we interventies in zowel virtuele als praktijksituaties. Zo tonen we aan wat werkt en bieden we stevig bewijs voor beleid en praktijk.

Voedseleducatie
Voedseleducatie voor jongeren van 0 tot 24 jaar versterkt voedselvaardigheden en stimuleert gezond en duurzaam keuzegedrag met blijvende impact. Door ons onderzoek, samenwerking en advies bereiken we jongeren en ondersteunen we organisaties bij het bevorderen van gezonde en duurzame voedselkeuzes.
Aanvullende producten en diensten (6)
Doe inspiratie op
Waarom samenwerken met WUR

Wij bieden u
- Interventies op maat
- Bewezen ervaring in publiek-private samenwerking
- Langlopende monitors van consumentengedrag
- Heldere dashboards en gebruiksvriendelijke tools
- Sterk netwerk op lokaal, nationaal en internationaal niveau
Neem contact op
Heeft u een vraag over gezonde en duurzame consumptie of wilt u samenwerken? Neem dan contact op.
prof.dr. MC (Marleen) Onwezen
Sr. Researcher in consumer behaviour / Buitengewoon hoogleraar
Onze focusgebieden
Advies voor beleid en besluitvorming
Wij ondersteunen beleidsmakers met wetenschappelijk onderbouwde inzichten voor effectief, inclusief en toekomstbestendig beleid op het gebied van landbouw, voeding en milieu. Met behulp van data-analyse, sectorspecifieke kennis en scenariomodellen brengen we gevolgen in kaart en helpen we bij strategische keuzes in complexe voedselsystemen en klimaatvraagstukken.
Maatschappelijke verandering
Wageningen University & Research ondersteunt transities binnen voedselsystemen. Wij helpen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aanknopingspunten te vinden voor gedragsverandering, duurzamere productie en institutionele vernieuwing. Zo maken we blijvende verandering mogelijk die duurzaam, inclusief en schaalbaar is.
Veerkrachtige productiesystemen
Wageningen University & Research biedt boeren, vissers en andere spelers in de agrofoodsector wetenschappelijk onderbouwde inzichten en praktische hulpmiddelen om duurzame inkomens, efficiënte productie en goed onderbouwde besluitvorming te realiseren. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendig, eerlijk en veerkrachtig voedselsysteem.
Transparantie voor duurzame waardeketens
Transparantie in waardeketens is cruciaal voor een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. Wageningen University & Research ondersteunt bedrijven en beleidsmakers bij het meten en verminderen van milieubelasting en sociale en economische risico’s. Zo helpen we om onderbouwde keuzes te maken en de voedselketen veerkrachtiger en toekomstbestendig te maken.
Gezonde en duurzame consumptie
Wij helpen overheden, bedrijven en ngo’s bij het ontwikkelen en evalueren van effectieve strategieën voor gezondere en duurzamere voedselkeuzes. Met wereldwijde consumentendata en gedragswetenschap ondersteunen wij interventies die bijdragen aan een voedselsysteem dat goed is voor mens én milieu.
Natuurpositieve en klimaatbestendige economieën
Wageningen University & Research ondersteunt de transitie naar economieën die natuur versterken en bestand zijn tegen klimaatverandering. Wij helpen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties biodiversiteit te bevorderen, klimaatrisico’s te beperken en circulaire, veerkrachtige systemen te bouwen die bijdragen aan mens, planeet en welvaart.
Advies voor beleid en besluitvorming
Wij ondersteunen beleidsmakers met wetenschappelijk onderbouwde inzichten voor effectief, inclusief en toekomstbestendig beleid op het gebied van landbouw, voeding en milieu. Met behulp van data-analyse, sectorspecifieke kennis en scenariomodellen brengen we gevolgen in kaart en helpen we bij strategische keuzes in complexe voedselsystemen en klimaatvraagstukken.
Maatschappelijke verandering
Wageningen University & Research ondersteunt transities binnen voedselsystemen. Wij helpen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aanknopingspunten te vinden voor gedragsverandering, duurzamere productie en institutionele vernieuwing. Zo maken we blijvende verandering mogelijk die duurzaam, inclusief en schaalbaar is.
Veerkrachtige productiesystemen
Wageningen University & Research biedt boeren, vissers en andere spelers in de agrofoodsector wetenschappelijk onderbouwde inzichten en praktische hulpmiddelen om duurzame inkomens, efficiënte productie en goed onderbouwde besluitvorming te realiseren. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendig, eerlijk en veerkrachtig voedselsysteem.
Transparantie voor duurzame waardeketens
Transparantie in waardeketens is cruciaal voor een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. Wageningen University & Research ondersteunt bedrijven en beleidsmakers bij het meten en verminderen van milieubelasting en sociale en economische risico’s. Zo helpen we om onderbouwde keuzes te maken en de voedselketen veerkrachtiger en toekomstbestendig te maken.
Gezonde en duurzame consumptie
Wij helpen overheden, bedrijven en ngo’s bij het ontwikkelen en evalueren van effectieve strategieën voor gezondere en duurzamere voedselkeuzes. Met wereldwijde consumentendata en gedragswetenschap ondersteunen wij interventies die bijdragen aan een voedselsysteem dat goed is voor mens én milieu.
Natuurpositieve en klimaatbestendige economieën
Wageningen University & Research ondersteunt de transitie naar economieën die natuur versterken en bestand zijn tegen klimaatverandering. Wij helpen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties biodiversiteit te bevorderen, klimaatrisico’s te beperken en circulaire, veerkrachtige systemen te bouwen die bijdragen aan mens, planeet en welvaart.
Follow Social & Economic Research on social media
Stay up-to-date and learn more about our research through our social channels.









