Nieuws Gezonde & Veilige Voeding
Nieuws
-
5 juni 2025
Koen Venema onderzoekt wat je je microbioom het beste voert
- Depressie, diabetes, Alzheimer en prikkelbaredarmsyndroom. Totaal verschillende aandoeningen, maar mogelijk hebben ze één ding gemeen:... -
3 juni 2025
Voorkeur voor zoet niet zomaar af te leren
- De truc om je zoetekauw te temperen door tijdelijk te minderen met suiker en zoetstoffen, lijkt toch niet te werken. Uit een grootschalig Wagenings... -
30 mei 2025
Tien jaar NutriProfiel: persoonlijk voedingsadvies helpt patiënt verder
- Eind mei bestaat NutriProfiel tien jaar. Deze innovatieve samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) en Wageningen University & Research... -
6 mei 2025
Hoogleraar Marcel Zwietering wint Europese prijs voor voedselveiligheid
- Levensmiddelenmicrobioloog Marcel Zwietering heeft de Europe Food Safety Award gewonnen, een onderscheiding van de International Association for Food... -
7 april 2025
Eiwittransitie: supermarkten kunnen het niet alleen
- De eiwittransitie staat voor een verandering van het voedingspatroon waarbij minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten worden gegeten. Het... -
1 april 2025
Meer fruit en minder bewerkt vlees helpt duizenden ziektegevallen tegen 2050 te voorkomen
- Nederland kan in 2050 ongeveer twintig procent minder nieuwe gevallen van zowel diabetes, coronaire hartziekten als beroertes tellen, als alle... -
25 maart 2025
Wageningen University & Research mag vier jaar verder met Smaaklessen
- Wageningen University & Research (WUR) werkt samen met 17 bedrijven in het Voedseleducatie Platform (VEP) om kinderen bewuster te maken van... -
3 maart 2025
INFOODMATION: Hoe media ons eetgedrag beïnvloeden
- Van tv-reclames tot online foodtrends – (sociale) media spelen een grote rol in wat we eten, hoe we koken en zelfs hoe we over voeding denken.... -
28 februari 2025
Ook hartpatiënt heeft baat bij volgen algemene voedingsrichtlijnen
- Wanneer mensen met hart- en vaatziekten - naast hun medicatie - volgens de Schijf van Vijf eten en dagelijks twintig minuten bewegen, lopen ze minder... -
26 februari 2025
Welke invloed op duurzaam gedrag hebben 'greenfluencers'?
- Elke dag is de gemiddelde Nederlandse jongvolwassene uren actief op sociale media. Sophie Boerman, universitair hoofddocent Persuasieve Communicatie,...
Radio, podcast & TV
-
9 september 2024
Sanne Stroosnijder in Spraakmakers over het tegengaan van voedselverspilling
- In deze podcastaflevering van Spraakmakers is Sanne Stroosnijder, programme manager Food Loss and Waste Prevention bij Wageningen University &... -
31 mei 2024
Gertrude Zeinstra bij Universiteit van Nederland over moeilijke eters
- Kinderen zijn vaak moeilijke eters. Dat is frustrerend voor ouders, maar het had in de oertijd wél een hele belangrijke functie. Gertrude... -
14 mei 2024
Ron Hoogenboom bij EenVandaag over het effect van PFAS in planten en eieren
- Door het hele land zijn er eieren met een te hoog PFAS-gehalte aangetroffen en ook de beheerders van moestuinen maken zich zorgen over de gevolgen van... -
1 maart 2024
Sjoukje Heimovaara bij BNR's Big Five over voedseltransities
- Sjoukje Heimovaara schoof aan bij BNR's Big Five, een serie uitzendingen over grote transities en het draagvlak daarvoor in de maatschappij. Het... -
19 oktober 2023
Maartje Poelman in Op zoek naar gezond
- De Gezonde generatie laat in een drietal video's zien dat gezond eten nogal een worsteling kan zijn, het is vooral duur. Fidan Ekiz, Renze Klamer en... -
17 oktober 2023
Hans Verhoef bij NPO Radio 1 over ijzertekort bij vrouwen
- Bloedarmoede door ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en ernstige bloedingen tijdens de bevalling. Hoewel zulke...