Insecten als diervoer: natuurlijk en duurzaam

Over deze expertise
In het kort- Alternatief voor soja
- Maakt veevoer duurzamer
- Helpt de kringloop te sluiten
Insecten gekweekt op reststromen uit de voedselindustrie kunnen diervoeding duurzamer maken. Insectenkweek blijkt veilig, productief en verantwoord. Ook verbetert het welzijn van met name kippen als er insecten op het menu staan. Bij WUR onderzoeken we de economische haalbaarheid en ethische aspecten van dit veelbelovende alternatief voor soja en vismeel.
De insectensector ontwikkelt zich snel tot een innovatieve schakel in de Nederlandse landbouw- en voedselketen. Insecten zetten laagwaardige reststromen om in hoogwaardige eiwitten, vetten en andere nuttige producten. Ze vormen een veelbelovend alternatief voor soja en vismeel, die nu de belangrijkste eiwitbronnen voor dieren zijn. Vooral soja legt een groot beslag op landbouwgrond wereldwijd en veroorzaakt forse klimaatschade.
Insecten kunnen lokaal worden gekweekt, kosten weinig ruimte en groeien op mest en organisch afval zoals groenteresten en industriële bijproducten. Daarmee zijn ze niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer.
Meer informatie
De belangrijkste milieuvoordelen van insectenteelt zijn:
- Minder gebruik van land en water
- Lage uitstoot van broeikasgassen
- Transformatie van goedkope biologische bijproducten in hoogwaardige voederingrediënten
De resultaten van onze onderzoeken zijn veelbelovend, maar aangezien de belangstelling snel groeit, is meer informatie nodig om het potentieel van deze innovatieve grondstoffen volledig te beoordelen.
Onderzoek naar het gebruik van insectenproducten in diervoeding is momenteel het meest gericht op vervanging van traditionele eiwitbronnen zoals sojaschroot en vismeel, en we onderzoeken gezondheidsbevorderende effecten van insectenproducten in diervoeding. Verder kijken we vanuit verschillende disciplines naar de economische haalbaarheid en naar de ethische kant van insectenkweek.
Bij WUR onderzoeken we hoe we de kweek van insecten zoals de zwarte soldatenvlieg en de meelworm kunnen opschalen om grote hoeveelheden van constante kwaliteit te kunnen leveren. Vervolgens kijken we hoe we insectenproducten kunnen toevoegen aan voer voor gekweekte vis, pluimvee en biggen. Met ons insectenonderzoek dragen we bij aan een voedselsysteem dat minder impact heeft op klimaat en milieu en een groeiende wereldbevolking kan voeden.
De huidige voedselproductie zal in 2050 bijna verdubbelen, aangezien er dan naar verwachting 9 miljard mensen zijn. Land is schaars en uitbreiding van het landbouwgebied is zelden een haalbare of duurzame optie. Oceanen zijn overbevist en klimaatverandering en aanverwante watertekorten hebben ernstige gevolgen voor de hulpbronnen van de planeet, de sociaaleconomische ontwikkeling en het milieu.
Het gebruik van insecten als voeding van de mens of voor het voeren van landbouwhuisdieren is een veelbelovend alternatief vanwege de voedingswaarde en de mogelijke voordelen voor het milieu. Verschillende soorten insecten kunnen efficiënt worden gekweekt op organische reststromen en gevoerd aan verschillende diersoorten. Over het algemeen lijken de meeste eetbare insectensoorten goede bronnen van aminozuren, vetzuren, de meeste mineralen en specifieke vitamines.
Doe inspiratie op
Neem contact op met onze expert
Heeft u een vraag over insecten als veevoer of wilt u samenwerken? Neem dan contact op.
dr.ing. T (Teun) Veldkamp
Onderzoeker Veevoer & Insecten


