Ga naar de inhoud

Insecten als diervoer: natuurlijk en duurzaam

Over deze expertise

In het kort
  • Alternatief voor soja
  • Maakt veevoer duurzamer
  • Helpt de kringloop te sluiten
Inleiding

Insecten gekweekt op reststromen uit de voedselindustrie kunnen diervoeding duurzamer maken. Insectenkweek blijkt veilig, productief en verantwoord. Ook verbetert het welzijn van met name kippen als er insecten op het menu staan. Bij WUR onderzoeken we de economische haalbaarheid en ethische aspecten van dit veelbelovende alternatief voor soja en vismeel.

De insectensector ontwikkelt zich snel tot een innovatieve schakel in de Nederlandse landbouw- en voedselketen. Insecten zetten laagwaardige reststromen om in hoogwaardige eiwitten, vetten en andere nuttige producten. Ze vormen een veelbelovend alternatief voor soja en vismeel, die nu de belangrijkste eiwitbronnen voor dieren zijn. Vooral soja legt een groot beslag op landbouwgrond wereldwijd en veroorzaakt forse klimaatschade. 

Insecten kunnen lokaal worden gekweekt, kosten weinig ruimte en groeien op mest en organisch afval zoals groenteresten en industriële bijproducten. Daarmee zijn ze niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer.

Meer informatie

Meer informatie

Neem contact op met onze expert

Contact

Heeft u een vraag over insecten als veevoer of wilt u samenwerken? Neem dan contact op.

dr.ing. T (Teun) Veldkamp

Onderzoeker Veevoer & Insecten

Andere expertises

Gerelateerde expertises