WUR gaat voor een halvering van voedselverspilling in 2030
- Toine Timmermans
- Programmamanager duurzame voedselketens

“Onderzoeken van WUR leveren data en inzichten op waar reductiestrategieën op worden gebaseerd.”
In de stichting Samen Tegen Voedselverspilling werken meer dan honderd stakeholders samen om voedselverspilling terug te dringen. Wageningen University & Research (WUR) draagt bij met onderzoeken, analyses en evaluaties.
In Nederland verspillen we 1,6 miljard kilo voedsel per jaar. Bij elke stap in de keten – van de akker tot de verwerking tot de supermarkt tot het bord van de consument – gaat voedsel verloren. Bijvoorbeeld door kwaliteitscontroles, voorraadbeheer, inkoop- en consumptiegewoonten. WUR doet al jaren onderzoek naar voedselverspilling en oplossingen om dit tegen te gaan.
Om die oplossingen in de praktijk te brengen is samenwerking in de hele keten een vereiste. Daarom is de stichting Samen Tegen Voedselverspilling opgericht. Hierin werken bedrijven, agrariërs, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samen. Tot de inmiddels meer dan honderd deelnemende stakeholders behoren onder meer Unilever, Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Sligro, ABN AMRO en Voedingscentrum. Het doel: in 2030 moet de voedselverspilling in Nederland gehalveerd zijn. Die ambitie is in lijn met Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties, waaraan Nederland en de EU zich gecommitteerd hebben.
Monitor Voedselverspilling
Om deze ambitie werkelijkheid te maken voert WUR diverse onderzoeken, analyses en evaluaties uit. WUR heeft een track record in het ontwikkelen van databases, methodieken en modellen voor het meten van voedselverspilling. Een daarvan is de Monitor Voedselverspilling, in opdracht van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hiermee wordt jaarlijks in kaart gebracht hoeveel voedsel er in de Nederlandse ketens wordt verspild.
Uit de recente cijfers blijkt dat bij de supermarkten de verspilling inmiddels succesvol is teruggedrongen tot 0,89 procent van het inkoopvolume. Dat is een daling van 35 procent ten opzichte van de eerste meting in 2018. Een van de innovaties waarmee verspilling bestreden wordt, is de toepassing van AI om vraag en aanbod nauwer op elkaar af te stemmen.

Templates per sector
In samenwerking met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft WUR templates ontwikkeld waarmee voedselverspilling sectorspecifiek in de hele keten gemeten kan worden. De aanpak is gebaseerd op de bewezen Target-Measure-Act methodiek, en levert data en inzichten op waarmee reductiestrategieën ontwikkeld kunnen worden.
Hiermee hebben de afgelopen jaren veel verschillende sectoren hun voedselverspilling in kaart gebracht. Na de supermarkten ook de aardappelindustrie, de vleessector, groente-en fruithandel, brood- banket- en gebaksectoren de bedrijfscatering. Des te meer sectoren deelnemen, des te verder de methodiek wordt verscherpt en de benchmark wordt verbreed.
De templates helpen bedrijven en andere spelers om te voldoen aan EU-wetgeving die hen verplicht duurzaamheidsdoelstellingen op te stellen en regelmatig te rapporteren over de invloed van hun activiteiten op mens en milieu.
Voedselverspilling in kaart
Food Loss en reststromen
De Target-Measure-Act methode is ook het raamwerk achter www.foodloss-solutions.com, een website gelanceerd door WUR speciaal voor de zakelijke markt, NGO’s en beleidsmakers. Hier staat alle informatie om aan de slag te gaan met voedselverspilling, van verschillende scenario’s tot werkende strategieën.
Ander WUR-onderzoek richt zich op het gebruiken van reststromen uit het voedselproductieproces als diervoer. Hierbij gaat het om het wegnemen van praktische, economische en juridische belemmeringen.
Consumentengedrag
Op het gebied van consumentengedrag doet WUR verschillende onderzoeken. Zo is aangetoond dat het verstrekken van extra informatie over houdbaarheidsdata ervoor zorgt dat consumenten producten die nog bruikbaar zijn minder snel weggooien. Ook is er onderzoek naar het gebruik van een tijd-temperatuur indicator (TTI), ontwikkeld door Keep-it Technologies, die de resterende houdbaarheid van verse producten weergeeft.
WUR heeft in augustus 2025 de eerste hoogleraar op het gebied van voedselverspilling aangesteld: Erica van Herpen is Personal Professor of Resource-Smart Consumer Behavior.
Circulair voedselsysteem
Het tegengaan van voedselverspilling is essentieel om te komen tot een duurzaam, circulair voedselsysteem. Dit betekent dat er trendbreuken nodig zijn in de manier waarop we nu voedsel produceren en consumeren.
Het werk van WUR en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling is erop gericht die weg te faciliteren en daarin de nationale agenda van de Nederlandse ambities te ontwikkelen, die ook als voorbeeld kunnen dienen voor een Europese aanpak.

Behaalde impact
Door de ambities tegen voedselverspilling vorm te geven in de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, zit WUR direct aan tafel met voedselproducenten, agrariërs en andere stakeholders in de ketens. Op die manier sluit het onderzoek naadloos aan op de behoeften van de praktijk.
Samen maken we het verschil
Neem voor vragen contact op met onze expert.
ir. AJM (Toine) Timmermans
Programmamanager duurzame voedselketens
Andere impact stories
Wageningen University & Research (WUR) werkt aan de grote mondiale uitdagingen rond voedsel, biodiversiteit en klimaat. Onze kennis wordt in de praktijk toegepast door de partners waarmee wij samenwerken. In verdiepende impact stories vertellen we meer over het onderzoek en de impact die we hiermee realiseren.
Follow Food and Biobased Research on social media
Stay up-to-date and learn more about our research through our social channels.


