On-campus

Cursus Listeria

Wil jij meer weten over de gevaren van de listeria en hoe je een infectie kan voorkomen? Schrijf je dan in voor onze cursus Listeria: een cursus vanuit wetenschap en praktijk. Vooral zwangere vrouwen en mensen met een verminderd afweersysteem lopen risico op deze voedselinfectie door de listeria bacterie.

In deze cursus leer je alles over risicomanagement, bemonstering, sequencing en verwantschapsanalyses. Zo kan jij snel en gericht aan de slag met een oplossing als de infectie plaats vindt. Ook worden relevante voorbeelden uit de praktijk besproken, zodat je de opgedane kennis direct kan toepassen.

Organisator Wageningen Academy
Datum

di 14 november 2023 tot wo 15 november 2023

Prijs € 1.495,00

Waarom deze Cursus volgen?

Na het volgen van deze cursus weet je alle ins & outs van Listeria monocytogenes. Ook ben je in staat om zelf een studie uit te voeren. Daarnaast weet je meer over het gebruik van data, verschillende typen analyses en gerichte voedselbemonstering. Je weet welke maatregelen genomen kunnen worden om het risico op besmetting beheersbaar te maken.

In de Masterclass leg ik uit hoe Whole Genome Sequencing (WGS) werkt en waarom het voor bedrijven belangrijk is om deze moderne opsporingstechnieken toe te passen. Zo sporen we gemakkelijk de oorsprong van een stam op en smoren we een mogelijke uitbraak in de kiem.
Tijs van den Bosch, Wageningen Food Safety Research (WFSR), is projectleider Listeria en als spreker betrokken bij de Cursus Listeria.

Is deze cursus voor jou?

Ben je werkzaam als kwaliteitsmanager, voedselveiligheidsspecialist, microbioloog, onderzoeker of professional in de voedingsindustrie? Dan is deze cursus geschikt voor jou.

Het programma behandelt onderwerpen als risicomanagement, voedselveiligheid, productkwaliteit, onderzoek en productontwikkeling.

Programma & onderwerpen

De cursus Listeria is ontwikkeld door Wageningen Academy in samenwerking met Normec Foodcare, dé kennispartner in voedselveiligheid.

Tijdens deze cursus krijg je de kans om in interactie te gaan met verschillende specialisten. De onderwerpen zijn:

Kenmerken en wetgeving

Bij dit onderwerp kijken we naar de kenmerken van Listeria monocytogenes en de wetgeving rondom voedselveiligheid en de aanpak van voedselinfecties.

Modelling en modelfit

Hier zoomen we in op de modellering van groei van Listeria monocytogenes. Maar ook hoe deze modellen passend gemaakt worden voor gebruik in de praktijk.

Listeria studies

We kijken naar de verschillende studies op het gebied van Listeria monocytogenes. We kijken ook bijvoorbeeld naar de effecten van voedselbewerking op de groei van de bacterie.

Challengetesten

Tijdens deze sessie onderzoeken we de effecten van verschillende temperaturen en pH-waardes op de groei van de bacterie.

Andere onderwerpen die aanbod komen zijn: het maatschappelijk perspectief, data en analyse en sequencing.

Praktische informatie

De prijs voor deze cursus is €1495,- per persoon. Dit is inclusief materialen, online learning, lunch, diner koffie/thee/water en een afsluitende netwerkborrel.

Als klant van Normec Foodcare krijg je een korting van €150,- op de cursusprijs. Om van deze korting gebruik te maken, vermeld je de code NORMEC-LIS-2023 bij de opmerkingen op het inschrijfformulier. Wij zullen de korting dan voor je verwerken.

Voor deze workshop welkomen we maximaal 35 deelnemers.

Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat.

Meer informatie en inschrijven

Schrijf je in voor de Cursus Listeria of download de flyer met meer informatie.