On-campus

Cursus Toegepaste statistiek

Wetenschappelijk onderzoek kan niet zonder statistiek. Een statistische achtergrond helpt bij het effectief opzetten van onderzoek en het beantwoorden van de relevante onderzoeksvragen. Met statistische software (zoals R-Studio en Genstat) kan je complexe vraagstukken oplossen. Maar hoe maak je de juiste keuzes? We leren het je in deze cursus.

Organisator Wageningen Academy
Datum

wo 17 januari 2024

Duur 8 dagen
Prijs € 3.950,00

De cursus bestaat uit 8 losse cursusdagen. De data zijn 17 en 23 januari, 8 en 26 februari, 5, 13 en 27 april en 4 april 2024.

Waarom deze cursus volgen?

Het doel van deze cursus is om kennis van statistiek te vergroten. Je leert de algemene principes van proefopzet, het bijbehorende statistische model en het analyseren van de data. Verschillende statistische methoden komen aan bod met voorbeelden uit de life sciences. Na afloop van de cursus kan je de kennis toepassen in je onderzoek.

Dankzij de cursus richt ik de opstelling van m’n proeven anders in. Hierdoor is het duidelijker of een bepaalde behandeling werkt of niet. En de doorlooptijd van mijn projecten is korter.
Alex van Schaik, Technician Seed Technology Research | Seed Physiology and Treatments, Rijk Zwaan Breeding B.V.

Voor wie is deze cursus?

De cursus toegepaste statistiek is voor onderzoekers (hbo- of wo-niveau), uit het bedrijfsleven of de overheid. Maar ook onderzoekers van instituten en docenten in het hoger (agrarisch) onderwijs zijn welkom. Twijfel je of je tot de doelgroep behoort of over de juiste voorkennis beschikt? Neem dan contact met ons op.

Data, programma en topics 

De nadruk ligt bij deze cursus op het aanleren van statistische technieken die het experiment of onderzoek zo efficiënt mogelijk maken. Denk aan proefopzetten, van eenvoudig tot complex, variantieanalyse en gegeneraliseerde lineaire regressie modellen. Het hoe en waarom van verschillende statistische analysemethoden leggen we uit en oefenen we tijdens de computerpractica. De voorbeelden waarmee tijdens de cursus wordt gewerkt komen uit de life sciences (plant, dier, voeding en groene ruimte).

Opbouw van de cursusdagen

Elke cursusdag bestaat uit een theoretische- en een praktische sessie met R (R-Studio) of Genstat.

We verwachten dat je, naast elke cursusdag, ongeveer een dag besteedt aan zelfstudie. Dit is bijvoorbeeld het uitwerken van opgaven die betrekking hebben op data uit de eigen onderzoekspraktijk. Je hebt voldoende feedbackmomenten.

We behandelen onder andere deze statistische methoden:

  • Regressie: lineair, multiple lineair, polynomen, niet-lineair;
  • Opzetten van een (complex) experimenteel onderzoek, co-variatie analyse;
  • Gegeneraliseerde lineaire regressie: logistische en loglineaire modellen.

Heb je vragen over de onderwerpen die aan bod komen? Neem dan contact
met Monique Tulp. Als je nieuwsgierig bent naar het volledige programma, download dan de flyer hier.

Statistische software

De deelnemer kan tijdens deze cursus werken met de statistische software R (R-Studio) of Genstat.

Praktische informatie

  • De kosten van de toegepaste statistiek cursus zijn €3950,- per persoon. Dit is inclusief programma's, lunches en gastlicentie Genstat tot een maand na afloop de cursus;
  • Er is plek voor maximiaal 16 deelnemers;
  • Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat.

Ontvang Microcredentials

Na afronding van deze cursus kun je microcredentials ontvangen. Microcredentials certificeren de leeruitkomsten van kortere onderwijsprogramma’s en geven een kwaliteitskeurmerk.

Meer informatie en inschrijven

Schrijf je in voor de Cursus Toegepaste statistiek of download de flyer.