On-campus

Toegepaste Statistiek

Wetenschappelijk onderzoek kan niet zonder statistiek. Een statistische achtergrond helpt bij het effectief opzetten van onderzoek en het beantwoorden van de relevante onderzoeksvragen. Met statistische software zoals R (R-Studio) kan je complexe vraagstukken oplossen. Maar hoe maak je de juiste keuzes? We leren het je in deze cursus.

Organisator Wageningen Academy
Datum

di 11 februari 2025 tot di 15 april 2025

Duur 8 dagen
Prijs € 3.950,00
Prijsomschrijving Dit is inclusief cursusmateriaal en lunches.

Doelgroep

De cursus toegepaste statistiek is voor onderzoekers (hbo- of wo-niveau), uit het bedrijfsleven of de overheid. Maar ook onderzoekers van instituten en docenten in het hoger (agrarisch) onderwijs zijn welkom. Twijfel je of je tot de doelgroep behoort of over de juiste voorkennis beschikt? Neem dan contact met ons op.

Leeruitkomsten

Na het voltooien van dit programma kun je:

  • De algemene principes van proefopzet het bijbehorende statistische model toepassen.
  • Data analyseren.
  • De opgedane kennis van statistische methodes toepassen in je eigen onderzoek.

Programma

De nadruk ligt bij deze cursus op het aanleren van statistische technieken die het experiment of onderzoek zo efficiënt mogelijk maken. Denk aan proefopzetten, van eenvoudig tot complex, variantieanalyse en gegeneraliseerde lineaire regressie modellen. Het hoe en waarom van verschillende statistische analysemethoden leggen we uit en oefenen we tijdens de computerpractica. De voorbeelden waarmee tijdens de cursus wordt gewerkt komen uit de life sciences (plant, dier, voeding en groene ruimte).

Elke cursusdag bestaat uit een theoretische- en een praktische sessie met R (R-Studio) of alternatieven zoals Genstat, JMP, SAS en SPSS.

We verwachten dat je, naast elke cursusdag, maximaal een dag besteedt aan zelfstudie. Dit is bijvoorbeeld het uitwerken van opgaven die betrekking hebben op data uit de eigen onderzoekspraktijk. Je hebt voldoende feedbackmomenten.

We behandelen onder andere deze statistische methoden:

  • Regressie: lineair, multiple lineair, polynomen, niet-lineair;
  • Opzetten van een (complex) experimenteel onderzoek, co-variatie analyse;
  • Gegeneraliseerde lineaire regressie: logistische en loglineaire modellen.
Heb je vragen over de onderwerpen die aan bod komen? Neem dan contact met Monique Tulp.

Statistische software
De deelnemer werkt tijdens deze cursus met de statistische software R (R-Studio). Werken met alternatieve software zoals Genstat, JMP, SAS en SPSS is mogelijk.

Certificaat

Als je de cursus succesvol afrondt kun je microcredentials ontvangen; deze certificeren de leeruitkomsten en geven een kwaliteitskeurmerk.

Gecoördineerd door

Inschrijven

Meld je nu aan voor deze cursus of bekijk eerst de flyer.

Dankzij de cursus richt ik de opstelling van m’n proeven anders in. Hierdoor is het duidelijker of een bepaalde behandeling werkt of niet. En de doorlooptijd van mijn projecten is korter.
Alex van Schaik, Technician Seed Technology Research | Seed Physiology and Treatments, Rijk Zwaan Breeding B.V.