Nieuws

Nieuwe rector onthult de vernieuwde portrettengalerij, ‘waarin iedereen zichzelf terugziet’

article_published_on_label
27 maart 2024

Op 26 maart onthulde rector magnificus Carolien Kroeze de vernieuwde portrettengalerij in Omnia. De wand met portretten van rectoren is aangevuld met een videokunstwerk dat de dagelijkse realiteit weergeeft van alle medewerkers en studenten van WUR.

De beeldschermen hingen al een tijdje aan de wand, tussen de statige, traditionele portretten. Nu ze zijn onthuld door de nieuwe rector magnificus prof. dr. Carolien Kroeze, is eindelijk te zien waar ze voor dienen. Een stroom aan beelden toont allerlei medewerkers en studenten van Wageningen University & Research (WUR). Van de collegezaal tot de kas, en van vergaderruimtes tot de bibliotheken, overal ziet de toeschouwer mensen in hun eigen omgeving. De video’s zijn gemaakt door kunstenaar Giacomo Sardonini, die opnames heeft gemaakt op allerlei campus- en satellietlocaties. Er is geprobeerd van alle personen toestemming te krijgen. Mocht dat onverhoopt niet gelukt zijn: wie zichzelf op het scherm herkent, kan contact opnemen met omnia@wur.nl.

“De nieuwe portrettenwand toont WUR in al haar diversiteit,” vertelt Kroeze. “De videoschermen tonen het dagelijkse werk dat overal op de campus plaatsvindt. Al die verschillende mensen maken WUR tot wat het is: een diverse, internationale organisatie, die iedereen op waarde schat.” De beeldschermen zijn nu nog omringd door portretten van mannelijke rectoren, maar de aanstelling van Kroeze stelt het eerste portret van een vrouw in het vooruitzicht. 

Dagelijkse diversiteit 

Elke paar seconden wisselt het beeld naar een volgend onderwerp. Van onderzoekers die proeven uitvoeren in de kas, naar medewerkers van het facilitair bedrijf die een vergaderzaal opruimen, naar studenten die op hun laptop aan het werk zijn. Kunstenaar Sardonini filmde op een scala aan locaties, ook op een veldwerklocatie en tijdens lezingen. Het leverde een gevarieerde collectie beelden op, die nu doorlopend te zien zijn aan de wand. 

De vernieuwde portrettengalerij is het laatste hoofdstuk in een verhaal dat ongeveer een jaar geleden begon. Op Internationale Vrouwendag hing dr. ir. Sjoukje Heimovaara, voorzitter van de raad van bestuur, een spiegel in de galerij. Het was een symbool van reflectie, bedoeld om aan het denken te zetten over het verleden en de toekomst van de wand. Een werkgroep overzag vervolgens de vernieuwing. Chris van Kreij, lid van de werkgroep, gaf al eerder aan dat de vernieuwing hiermee niet tot een einde komt. De werkgroep onderzoekt nu hoe de wand steeds opnieuw uitgebreid kan worden met nieuwe beelden

023-GA--20240326-XH2S1222-Foto_Guy_Ackermans-2500px-A5.jpg
027-GA--20240326-XH2S1242-Foto_Guy_Ackermans-2500px-A5.jpg