Antarctica / zuidpool

Dossier

Antarctica / zuidpool

Het werk van de onderzoekers in het zuidpoolgebied heeft een grote variatie aan onderwerpen, van ijs tot poolzee en van krill tot walvissen. In dit dossier vindt u nieuws, achtergronden en resultaten van onderzoek van Wageningen University & Research in het zuidpoolgebied. Bovendien kunt u in blogs de belevenissen volgen van onderzoekers tijdens hun expedities naar Antarctica.

In dit dossier vindt u onderzoek van Wageningen University & Research in het zuidpoolgebied dat als Wettelijke Onderzoekstaak (WOT) wordt uitgevoerd voor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze wettelijke taak volgt uit het Nederlands stemgerechtigd lidmaatschap in het Antarctisch Verdrag, de internationale overeenkomst die het gezamenlijk beheer voert over het Antarctisch continent en de omringende zuidelijke oceaan. Aanvullend wordt het onderzoek ondersteund door het Nederlands Pool Programma (NWO) en door gastlanden die logistieke ondersteuning bieden in gezamenlijke projecten.

Het zuidpoolwerk heeft een grote variatie aan onderwerpen, die echter samenkomen in gerichte aandacht voor de belangrijke rol van zeeijs in de instandhouding van de rijke voedselketens in de poolgebieden. Die doelstelling leidt ertoe dat er incidenteel wordt deelgenomen in vergelijkende onderzoek expedities in de noordelijke arctische poolgebieden. Wanneer mogelijk, voorziet het dossier in blogs van expeditiedeelnemers.

Nieuws over Antarctica / zuidpool

Nieuws 2016 - 2015

Nieuws 2014 - 2013

Nieuws 2012 - 2011

Expeditieblogs

IJsnet SUIT

Er wordt tijdens expedities gevist met het ijsnet SUIT (Surface and Under Ice Trawl). Met dit vistuig kan onder het ijs, de bovenste laag van het water onderzocht worden. Aan het ijsnet is een camera bevestigd, waardoor o.a. een prachtige show te zien is die pinguins voor de camera gaven.

Films van eerdere expedities op YouTube:

Projecten Antarctica / zuidpool

Alfred Wegener Institut