Nieuws

BTV-3 vaccin getest in WBVR infectiemodel

article_published_on_label
26 april 2024

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte op vrijdag 26 april bekend dat er een blauwtongvaccin beschikbaar komt voor de Nederlandse markt. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research) draagt met de toetsing op effectiviteit en veiligheid van vaccins bij aan het onderzoek naar de werkzaamheid.

Diermodel

De ontwikkeling van een vaccin en het testen van de opgewekte bescherming na enting is alleen mogelijk in dieren en is afhankelijk van een goed en reproduceerbaar infectiemodel. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) ontwikkelde in opdracht van en met financiële steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) afgelopen winter een dergelijk diermodel voor het testen van de effectiviteit en veiligheid van blauwtongvaccins. Dit model werd specifiek ontwikkeld voor het testen van vaccins tegen blauwtong serotype 3 (BTV-3), de virusvariant die in de herfst van 2023 werd aangetroffen in Nederlandse schapen en runderen. “Het diermodel was eind 2023 klaar. Vanaf dat moment was het beschikbaar voor het testen van vaccins”, vertelt WBVR-onderzoeker Melle Holwerda, hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium voor blauwtong.

Vaccin beschikbaar

In de afgelopen twee maanden is het diermodel ingezet voor het testen van een blauwtongvaccin tegen BTV-3. Door intensieve samenwerking binnen WBVR en de inzet van verschillende onderzoekdisciplines konden in zeer korte tijd voldoende data vanuit het dierexperimentele onderzoek aan overheid en registratieautoriteiten worden aangeleverd om tot een besluit te komen.

Dankzij goede afstemming tussen de farmaceut, Bureau Diergeneesmiddelen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCGB) en het College toelating diergeneesmiddelen, WBVR en het ministerie van LNV is er naar verwachting vanaf begin mei een vaccin tegen BTV-3 beschikbaar, meldt het ministerie in een brief aan de Tweede Kamer.

Verwachting

Het vaccin dat nu wordt toegelaten, komt naar verwachting op tijd om de verwachte opleving van blauwtong in de zomer te temperen en hopelijk te voorkomen, zo laat minister Piet Adema weten. De minister baseert deze verwachting op het oordeel van de Deskundigengroep Dierziekten voor blauwtong. De deskundigen verwachten een grootschalige klinische uitbraak vanaf eind juni/begin juli vergelijkbaar met het tweede seizoen van de uitbraak van BTV-8 in 2007.

Lees hieronder de kamerbrief over het BTV-3 vaccin