
Soorten onderzoek
Het onderzoek dat Wageningen University & Research uitvoert voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt via diverse geldstromen gefinancierd. Het Beleidsondersteunend Onderzoek (BO) dat rechtstreeks bijdraagt aan de maatschappelijke taken van het ministerie van LNV, het KennisBasis onderzoek (KB) dat de basis legt voor onderzoek wat over 3 tot 5 jaar nodig is, en Wettelijke Onderzoekstaken (WOT) die voortvloeien uit verplichtingen van het ministerie op basis van (inter)nationale wetgeving.
Via 21 actuele thema's wordt de informatie ook ontsloten. De thema's zijn samen met het ministerie gekozen op basis van hun actuele beleid.
De helpdesk is een tool voor ambtenaren van het ministerie om nieuwe verzoeken voor kortlopend onderzoek uit te zetten.
Beleidsondersteunend onderzoek (BO)
Met het Beleidsondersteunend onderzoek (BO) draagt Wageningen University & Research bij aan de realisatie van de maatschappelijke taken van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De onderzoeksresultaten worden gebruikt door LNV en door (maatschappelijke) organisaties die betrokken zijn bij LNV-beleid. Denk aan organisaties in de landbouwsectoren, natuurorganisaties, (voeding)industrie, onderwijsinstellingen, provincies en gemeenten. Onder de Kennis- en Innovatieagenda 2020-2023 (KIA) van het ministerie van LNV vallen verschillende missies, die sturing geven aan de onderzoeksprogrammering. Naast de KIA-gerelateerde missies, heeft LNV vijf aanvullende missies geïdentificeerd, de LNV-MMIPs.
Kennisbasis onderzoek (KB)
Het kennisbasisonderzoek legt de basis voor kennis die over drie tot vijf jaar relevant is voor de beleidsterreinen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), zowel voor LNV zelf als voor het bedrijfsleven en andere maatschappelijke stakeholders op het beleidsterrein van LNV.
Wettelijke Onderzoekstaken (WOT)
Wageningen University & Research voert WOT-onderzoek uit, dat voortvloeit uit de verplichtingen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op basis van nationale en internationale wet- en regelgeving.
Topsectoren
Met het topsectorenbeleid wil de Nederlandse regering innovaties stimuleren in sectoren die cruciaal zijn voor onze economie en werkgelegenheid. Hiervoor vormen overheid, bedrijfsleven en onderzoeks- en kenniscentra een ‘gouden driehoek’.
Kennis op maat
Voor MKB-ers, tuinders en agrariërs is het niet altijd eenvoudig om dikke onderzoeksrapporten en wetenschappelijke artikelen te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Om de benutting van de resultaten van WUR-onderzoek toch door te laten dringen tot in de haarvaten van de land- en tuinbouw- en voedingssector hebben de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen samen met het ministerie van LNV en Wageningen University & Research in 2020 het programma ‘Kennis op Maat’ geïntroduceerd. Deze regeling biedt ruimte om bestaande kennis uit onderzoek gericht te ontsluiten en te verspreiden zodat ondernemers op het terrein van landbouw, water en voedsel er zelf mee aan de slag kunnen.
Kennisdesk LNV
De Kennisdesk LNV heeft als doel om snel en accuraat antwoord te geven op kennisvragen vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Medewerkers van LNV kunnen een kennisvraag indienen via onderstaand formulier.