Opening Academisch Jaar 2025-2026
Wageningen University & Research viert jaarlijks de Opening van het Academisch Jaar. Gerenommeerde sprekers delen hun visie op een actueel thema. Op 1 september vond de 107e Opening van het Academisch Jaar 2025-2026 plaats.
Bekijk de Opening Academisch Jaar 2025-2026
- Het social media element kan niet getoond worden - controleer uw instellingen
Bekijk de foto's
Lees de verhalen
Opening Academisch Jaar 2025-2026
Op maandag 1 september 2025 van 16:00 tot 17:30 uur vierde Wageningen University & Research de Opening van het Academisch Jaar 2025-2026 in Omnia op Wageningen Campus en online. Het thema van de opening was: Food for Health: what really works.
In een wereld vol problemen, biedt Wageningen volop oplossingen. Als internationale koploper op het gebied van voedingsonderzoek en -onderwijs speelt onze organisatie een essentiële rol in het onderzoeken hoe gezonde voeding, voedselinname en bewuste voedselkeuzes bijdragen aan betere gezondheid wereldwijd.
Tijdens deze opening van het academisch jaar deelden wij de meest recente inzichten over hoe voeding, voedselkeuzes en duurzame voedselsystemen kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en een evenwichtige toekomst voor mens en planeet. We presenteerden bevindingen over voeding en technologie, onderzochten hoe voedseltextuur de inname beïnvloedt en bestudeerden welke impact onze omgeving heeft op eetgedrag.
Programma Opening Academisch Jaar 2025-2026
15:00 Welkomstreceptie en registratie
15:55 Start livestream
16:00 Food for Health: what really works | In a world full of problems, Wageningen is full of solutions
- Welkom en introductie door dr. ir. Sjoukje Heimovaara | Voorzitter
- Prof. dr. Ciarán Forde, onderzoeker Humane Voeding & Gezondheid
- Dr. Guido Camps, onderzoeker Humane Voeding & Gezondheid
- Dr. Maartje Poelman, onderzoeker Consumptie en Gezonde Leefstijl
- Officiële Opening Academisch Jaar door prof. dr. Carolien Kroeze | Rector Magnificus
17:30 Borrel
Sprekers
-
Prof.dr. Ciarán Forde
Ciarán Forde is hoogleraar en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Sensory Science and Eating Behaviour van Wageningen University & Research, een van de vijf leerstoelgroepen van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid. Hij stelt zich tot doel in zijn leerstoel de brug te slaan tussen levensmiddelentechnologie, voedingswetenschap en eetgedrag. Een van zijn onderzoeksprojecten is het langdurige multi-partnerproject Restructure, dat zich richt op de mate van energie-inname bij ultrabewerkt voedsel.
-
Dr. Guido Camps
Guido Camps is senior onderzoeker en universitair hoofddocent bij Wageningen University & Research en OnePlanet Research Center op het gebied van voeding en Artificial Intelligence, sensorontwikkeling om voedselinname te bepalen en MRI-visualisatie van digestie. Hij studeerde diergeneeskunde in Utrecht, AI in Nijmegen, Data Science/Information Technology aan Harvard University en deed zijn promotieonderzoek op het gebied van voeding aan Wageningen University & Research.
-
Dr. Maartje Poelman
Maartje Poelman is universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl bij Wageningen University & Research. Ze studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde daar binnen de vakgroep Preventie en Volksgezondheid. Ze richt zich bij haar onderzoek onder andere op de invloed van de leefomgeving bij het maken van voedselkeuzes en de gevolgen voor gezondheid.
Verbinding met de stad: wetenschappers op de markt
Relevante opleidingen
Opening Academisch Jaar 2024-2025 | The Water-Food Connection: Ensuring Future Food Security
Wageningen University & Research vierde op maandag 2 september 2024 van 16:00 - 17:30 uur de Opening van het Academisch Jaar 2024-2025 in Omnia op Wageningen Campus en online.
De beschikbaarheid van water voor de landbouw komt door klimaatverandering in het geding. Wereldwijd zien we steeds vaker dat droogte en overstromingen onze voedselproductie bedreigen. In grote delen van Azië is de landbouw bijvoorbeeld sterk afhankelijk van irrigatie met smeltwater van gletsjers in de Himalaya. Op de lange termijn kan het effect van klimaatverandering op deze gletsjers gevolgen hebben voor de voedselzekerheid van twee miljard mensen. Maar waar precies, en in welke mate? Hoe kunnen wetgeving en beleid dit probleem niet alleen hier, maar ook in Europa en andere delen van de wereld aanpakken? Twee Wageningse onderzoekers lieten zien hoe de antwoorden op deze vragen verbonden zijn en wat voor cruciale rol water speelt in voedselzekerheid.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bekijk de foto's
Foto's: Guy Ackermans.