De Herfst is gekomen

Tot nu toe heb ik alleen geschreven over wat ik hier aan het doen ben. Ik heb nog niet veel verteld over alles wat hier anders is dan thuis. Een groot verschil waar ik niet meer omheen kan is het weer. Vanaf het moment dat ik hier aankwam hebben we niks anders dan een heerlijke zomer gehad: rond 20 graden, de hele tijd zonnig en niet veel wind. Het was zo goed dat het bijna verdacht was. En inderdaad, rond 21 september kwam de herfst.

Niet geleidelijk, met wat meer regen en langzaam dalende temperaturen. O nee. De ene dag was het zonnig en 20 graden, de volgende dag was het volledig bewolkt en regende het non stop. De wolken hingen lager dan de, inmiddels oranjegekleurde,  bergen, waardoor het dorp bijna in mist bedekt was. Ook daalde de temperatuur zo’n 10 graden. Voor één dag is dat te doen. Alleen hield het natuurlijk niet na één dag op, het is nu al ruim een week zo.

Al die regen had natuurlijk effect. De plaatselijke stroompjes en watervalletjes die ontstonden op straat waren nog wel leuk, de lekkage die tijdens mijn tentamen vlak voor mijn neus was kon ik iets minder waarderen. Ik kon me sowieso al moeilijk concentreren omdat het buiten horizontaal aan het regen was, wat het de voetbalspelers erg moeilijk maakte (had ik al verteld dat ze een voetbal team hebben hier dat eerste divisie speelt en naast mijn klaslokaal oefent?). En omdat alle regen ergens naartoe moet, is de rivier net buiten de campus groter geworden. Een heel stuk groter.

Dat is iets wat ik natuurlijk erg leuk vind als bodem, water en atmosfeer student. Ik weet natuurlijk van alle colleges that regenbuien effect hebben op rivier afvoer. Maar je hebt het niet echt door totdat je ziet dat de rotsen die een week geleden nog zichtbaar waren nu ineens verdwenen zijn en dat dat wat eerst een mooie, snelle stroom was nu veranderd is in een heuze wildwater rivier met meerdere watervallen (waarvan je er eentje ziet op de foto).

Misschien komt het omdat ik uit heel nat, maar heel vlak en daardoor waterval arm Nederland kom, of doordat ik over water studeer, maar ik heb veel tijd buiten in de regen doorgebracht starend naar de rivier, en daar had ik het hele weekend mee door kunnen gaan. Misschien is de herfst hier toch niet zo slecht.