Noors wild

Aangezien er, op een aantal excursies na natuurlijk, niet zoveel meer gebeurd is sinds mijn vorige verslag blijf ik maar over specifieke onderwerpen schrijven. Dus dit keer is het onderwerp van de dag ‘wilde dieren’. Het was niet het eerste waaraan ik dacht toen ik naar Noorwegen ging, ik zag vooral bergen en gletsjers voor me. Maar als je nagaat dat er heel veel bossen zijn en weinig mensen is het logisch dat er het een en ander aan wilde dieren te vinden is.

Dus wat heb ik tot nu toe gezien? Laten we beginnen met onze vriend op de foto. Het is een Muskusos, een bepaalde soort os die mij vooral deed denken aan de ice age films.  Er leeft een aantal van in een van de vele nationale parken in Noorwegen. Daar ben ik samen met twee vriendinnen een weekendje wezen kamperen, wat super leuk was. Ondanks dat het “vreedzame vegetariërs” zijn (volgens het bordje in het park) is het nog steeds niet slim om dichtbij te komen want ze kunnen zich bedreigd voelen en als t op vechten uitloopt winnen ze waarschijnlijk van je. Toen we de foto maakten waren we ongeveer het dichtste bij als we mochten komen (200 m) misschien nog wel dichterbij. We hadden hem eerst niet gezien, maar hij leek ons ook niet op te merken en ging rustig liggen, wat een goede gelegenheid gaf om foto’s te maken.

Dan hebben we nog wat andere dieren. Toen we het water overstaken met een ferry zagen we een aantal bruinvissen omhoog springen, en ergens anders zagen we beweging in het water wat duidde op een achtervolging van bruinvissen op vissen. Ook heeft er een zeehond naar ons gezwaaid. In de lucht hebben we zeearenden gespot. Tenslotte kwamen we  op het land ook nog het een en ander tegen. Toen we noorderlicht gingen kijken (een van de hoogtepunten tot nu toe die ik bewaar voor een ander verhaal;)) kwamen we aan in een veld met zes herten. Ze keken ons aan en renden vervolgens van een heuvel naar beneden, wat best wel tof was. De volgende ochtend werden we wakker gemaakt door een heel raar schreeuwend/blaffend geluid. Na opzoeken bleek dit een vos te zijn.

Tenslotte hebben we nog de “saaie” dieren. Bijvoorbeeld koeien, die zichzelf al een stuk minder saai maken door op straat te lopen en het verkeer te blokkeren. En vergeet de schapen niet, daar hebben we er veel van. Je mag hier gewoon door weilanden lopen als je maar het hek achter je dicht doet om te voorkomen dat de schapen ontsnappen. Er is echter geen garantie dat je niet wordt aangevallen, iets wat mij bijna overkwam toen ik alleen in een weiland stond en er een hele groep schapen op me afgestormd kwam. Ik moet toegeven dat ik enigszins bang was, maar het bleek dat ze alleen maar eten wilden.

Oke, dat is genoeg dierenpraat lijkt me ;) Ik heb nog lemmingen (hele kleine en agressieve knaagdieren) en elanden op mijn bucketlist staan, dus wie weet. Volgende keer vertel ik hopelijk weer meer over wat ik hier aan het doen ben, waarschijnlijk over mijn vakantie :)

Ha det bra!