
Voeding en hart-& vaatziektes
Hart- en vaatziekten worden voornamelijk veroorzaakt door een ongezonde voeding en levensstijl. We bestuderen een breed scala aan voedingsfactoren, waaronder mineralen, zout, vetzuren, eiwitten, polyfenolen, zuivelproducten, plantaardig voedsel en voedingspatronen.
Project Alpha Omega Cohort
Hoe belangrijk zijn voeding en leefstijl na het doormaken van een hartinfarct? Die vraag staat centraal in het Alpha Omega Cohort. In deze studie worden 4.837 hartpatiënten verbonden aan 32 ziekenhuizen al zo’n 15 jaar gevolgd. Er is inmiddels een schat aan gegevens verzameld, onder meer over de voedingsgewoonten van patiënten. We hebben lichaamsmetingen gedaan, en aan de hand van bloedmonsters erfelijke aanleg en risicofactoren voor de aandoening bepaald. Het onderzoek levert inzichten op waarmee de sterfte aan hart- en vaatziekten kan worden teruggedrongen. In het cohort is ook aandacht voor ziekten die vaak optreden bij hartpatiënten, zoals diabetes en depressie. Het Alpha Omega Cohort laat bijzondere interacties zien tussen voeding, geneesmiddelen en erfelijke aanleg. Die inzichten bieden een basis voor behandeling ‘op maat’, zoals gepersonaliseerd voedingsadvies. Met financiering van de Jaap Schouten Foundation (www.jaapschoutenfoundation.org) wordt ook gekeken naar effecten op de nieren. De kans op vroegtijdig overlijden na een hartinfarct neemt toe als er nierschade optreedt. Ook hier lijkt voeding een belangrijke rol te spelen.
Publications
-
Functionalizing asparagus dietary fibres via mechanical processing
Wageningen University. Promotor(en): M. Schutyser, co-promotor(en): L. Zhang - Wageningen: Wageningen University -
Habits for a healthy heart : Epidemiological studies on diet and lifestyle factors across diverse subgroups of patients with cardiovascular disease
Wageningen University. Promotor(en): J.M. Geleijnse, F.L.J. Visseren - Wageningen: Wageningen University -
Coffee consumption and mortality in colorectal cancer patients : Does the co-existence of cardiometabolic disease matter?
Clinical Nutrition ESPEN (2025), Volume: 67 - ISSN 2405-4577 - p. 62-70. -
Dietary patterns derived using reduced rank regression in postmenopausal women and risk of mortality : A population-based study
Maturitas (2025), Volume: 196 - ISSN 0378-5122 -
Diet, fruit and vegetables and One Health : benefits for health, environment, society and the consumer—proceedings of the 9th edition of EGEA conference
European Journal of Nutrition (2025), Volume: 64, Issue: 3 - ISSN 1436-6207 -
The implementation of a web-based diet quality screener as a self-management tool to improve the diet quality of adult patients with cardiovascular diseases
Clinical Nutrition ESPEN (2025), Volume: 66 - ISSN 2405-4577 - p. 208-212. -
Impact of a 12-week personalized dietary intervention on vascular function and cardiovascular risk factors
Diabetes, Obesity and Metabolism (2025), Volume: 27, Issue: 5 - ISSN 1462-8902 - p. 2601-2612. -
Circulating inflammatory proteins are elevated in type 1 and type 2 diabetes and associated to complications
Diabetes, Obesity and Metabolism (2025), Volume: 27, Issue: 2 - ISSN 1462-8902 - p. 719-728. -
Association of circulating fatty acids with cardiovascular disease risk: analysis of individual-level data in three large prospective cohorts and updated meta-analysis
European Journal of Preventive Cardiology (2025), Volume: 32, Issue: 3 - ISSN 2047-4873 - p. 233-246. -
The effects of 6 months dietary counseling on diet quality and cardiovascular risk profile in patients with cardiovascular disease : A randomized controlled trial
Clinical Nutrition (2025), Volume: 45 - ISSN 0261-5614 - p. 101-110.