
Voeding en maag-, lever-& darmziektes
Meer onderzoek naar de relatie tussen voeding en darmaandoeningen is hard nodig. Met gezonde vezelrijke voeding kan het medicijngebruik bij patiënten verminderen en zijn chronische aandoeningen misschien zelfs buiten de deur te houden.
Project IBSQutrition
In IBSQutrition (2017-2021) onderzoeken Wageningse experts bij meer dan 1.600 IBS-patiënten de relatie tussen voeding en darmklachten. Die verschillen per patiënt en lopen uiteen van buikpijn en winderigheid tot diarree en verstopping. De onderzoekers meten hoe de samenstelling van de darm-microbiota van mensen varieert in de tijd en werken aan een in vitro-screeningstool die bedrijven inzicht geeft in welke voedingscomponenten de klachten kunnen verlichten. We weten inmiddels dat mensen met een prikkelbare darm (PDS) vooral minder bifidobacteriën in hun microbiota hebben dan gezonde mensen. Een vervolgstap is te kijken of en zo ja hoe het aandeel van deze bacteriën met voeding te verhogen is, en of dit leidt tot een vermindering van de klachten.
Personalized Nutrition and Health
In het consortium Personalized Nutrition and Health ontwikkelen wij samen met TNO inzichten en technologie die nodig zijn om gepersonaliseerde voedings- en gezondheidsadvies op grote schaal mogelijk te maken. Zowel zieke als gezonde consumenten zijn hiermee beter in staat om bewuste keuzes te maken, terwijl bedrijven nieuwe toegevoegde waarde kunnen bieden en hun steentje kunnen bijdragen aan een gezondere maatschappij. Een van de projecten binnen het consortium is VezelUP, een project waarbij ook Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en een zestal bedrijven (Sonneveld, Sensus, Bolletje, Kellogg’s, het Nederlands Bakkerij Centrum en Roquette) bij betrokken zijn. Onderzocht wordt welke adviesmethoden je het beste kunt inzetten om de vezelinname van zowel gezonde consumenten als mensen met een prikkelbare darm (PDS) te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een app die mensen helpt producten met meer vezels op hun boodschappenlijstje te zetten. De onderzoekers kijken ook naar de mogelijkheden van 3D-food printing bij de productie van gepersonaliseerde voeding.
Publications
-
Advancing Aquaculture Sustainability : A Comprehensive Review of Biofloc Technology Trends, Innovative Research Approaches, and Future Prospects
Reviews in Aquaculture (2025), Volume: 17, Issue: 1 - ISSN 1753-5123 -
Field assessment of sequential herbicide mixtures on nitrogen cycle-related functions in soybean production
Agriculture, Ecosystems and Environment (2025), Volume: 379 - ISSN 0167-8809 -
Responses of fungal communities at different soil depths to grazing intensity in a desert steppe
PeerJ (2025), Volume: 13 - ISSN 2167-8359 -
International consensus statement on microbiome testing in clinical practice
The Lancet Gastroenterology and Hepatology (2025), Volume: 10, Issue: 2 - ISSN 2468-1253 - p. 154-167. -
Randomised double-blind placebo-controlled trial protocol to evaluate the therapeutic efficacy of lyophilised faecal microbiota capsules amended with next-generation beneficial bacteria in individuals with metabolic dysfunction-associated steatohepatitis
BMJ Open (2025), Volume: 15 - ISSN 2044-6055 -
Targeting Cognitive Resilience through Prebiotics : A Focused Perspective
Advances in Nutrition (2025), Volume: 16, Issue: 1 - ISSN 2161-8313 -
Monitoring and Modeling the Soil-Plant System Toward Understanding Soil Health
Reviews of Geophysics (2025), Volume: 63, Issue: 1 - ISSN 8755-1209 -
Spinach Seed Microbiome Characteristics Linked to Suppressiveness Against Globisporangium ultimum Damping-Off
FEMS Microbiology Ecology (2025), Volume: 101 - ISSN 0168-6496 -
The impact of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with cancer : emerging themes
Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care (2025), Volume: 28, Issue: 2 - ISSN 1363-1950 - p. 75-85. -
Data underlying the publication "CO2 Supply is a Powerful Tool to Control Homoacetogenesis, Chain Elongation and Solventogenesis in Ethanol and Carboxylate Fed Reactor Microbiomes"