Zuidpool / Antarctica expeditie 2010/2011

In de winter van 2010/2011 nam Hans Verdaat van IMARES op Texel deel aan een Antarctica expeditie van het Duitse instituut Forschungs- und Technologiezentrum Westküste (FTZ).

Aan boord van het onderzoeksschip Polarstern (AWI) is onderzoek gedaan naar de verspreiding, dichtheid en aantallen walvissen en dolfijnen in de Zuidelijke Oceaan.

De kennis over de verspreiding, dichtheid en aantallen zeezoogdieren in de Zuidelijke Oceaan is vrij beperkt. In het bijzonder in de met zeeijs bedekte gebieden heeft maar op beperkte schaal onderzoek plaatsgevonden, slechts een handvol schepen is in staat diep het zeeijs te penetreren.

Door middel van specifiek op zeezoogdieren gerichte lijn-transect surveys is er gedurende de expeditie basis gegevens verzameld over voorkomen en  dichtheden van zeezoogdieren. Er zijn zeezoogdier surveys gehouden vanaf een observatieplatform op het schip en met behulp van de aan boord aanwezige helikopters. De gegevens die zijn verzameld tijdens de survey vanaf het schip, worden ook door het Alfred Wegener Institute (AWI) gebruikt voor de validatie van een nieuwe infrarood camera die zeezoogdieren detecteert in de nabijheid van het schip.

Een andere activiteit aan boord zal zijn het doen van gedragobservaties als onderdeel van een onderzoek naar de reactie van zeezoogdieren op de aanwezigheid van schepen in Antarctische wateren. De verzamelde gegevens uit beide projecten zullen worden gebruikt door beleidsmakers bij de management en bescherming van het gebied.
 
Deze expeditie gaf vervolg aan het werk gedaan tijdens de expeditie in de winter 2008/2009 waar de IMARES onderzoekers Meike Scheidat en Hans Verdaat aan deelnamen.

Het onderzoeksteam:

Linn Sophia Lehnert, Hans Verdaat, Denise Risch, Carsten Rocholl.

Bij de expeditie betrokken instituten:

  • Alfred Wegener Institute (AWI), Duitsland
  • Forschungs- und Technologiezentrum Westküste (FTZ), Duitsland

Schip:

  • RV Polarstern

Stations die tijdens deze expeditie zijn aangedaan:

  • Neumayer III Station – 21, 22 en 23 december 2010
  • Rothera Station – 21 januari 2011
  • Port Lockroy – 31 januari 2011