Transparantie voor duurzame en inclusieve ketens
Transparantie in ketens is essentieel voor het creëren van eerlijke en duurzame voedselsystemen. Het zichtbaar maken van de milieu-, economische en sociale impact van productie en consumptie binnen de keten helpt organisaties risico’s te verkleinen, onderbouwd beslissingen te nemen en het vertrouwen te bevorderen bij stakeholders.
Bij Wageningen Social & Economic Research bieden we data en inzichten waarmee organisaties duurzaamheidsprestaties en duurzaamheidsrisico's in hun organisatie en ketens in kaart kunnen brengen, stappen richting verbetering kunnen zetten en kunnen blijven monitoren. Laten we samen werken aan meer transparantie.
Waarom is transparantie in ketens belangrijk?
Transparante ketens bieden belangrijke voordelen, zoals écht kunnen verduurzamen, risicomanagement, kostenbesparing, verbeterde besluitvorming en een versterkte reputatie. Deze voordelen worden steeds meer geëist door consumenten, de maatschappij en wetgeving.
Een belangrijke drijvende kracht achter transparantie is de EU Green Deal, die gericht is op het creëren van een klimaatneutrale en duurzame economie. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die deel uitmaakt van dit initiatief, benadrukt het belang van transparante rapportage. Naast de CSRD verplicht andere regelgeving organisaties om hun ketens te onderzoeken en duurzaamheidrisico's proactief aan te pakken.
Samengevat betekent dit dat organisaties verplicht zijn om:
- Te zorgen dat milieuvriendelijke claims in overeenstemming zijn met de werkelijke milieuprestaties, zoals voorgeschreven door de Green Claims Directive.
- Te rapporteren over sociale, milieu- en bestuursaspecten onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
- De impact op mensenrechten en het milieu te beoordelen en te beperken, zoals vereist door de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).
Duurzaamheid meten om transparantie te verbeteren
Het meten van duurzaamheid is essentieel voor het verbeteren van de transparantie in ketens. Door de milieu-, economische en sociale impact te beoordelen, krijgen organisaties waardevolle inzichten in hun prestaties, kunnen ze voldoen aan wet- en regelgeving en concrete stappen voor verbetering identificeren.
Voorbeelden hiervan zijn het evalueren van milieuaspecten zoals ontbossing, verlies van biodiversiteit, waterschaarste en klimaatverandering; economische factoren zoals efficiëntie in het gebruik van grondstoffen en langetermijnbestendigheid; en sociale vraagstukken zoals kinderarbeid, discriminatie en onvoldoende beloning. Deze voorbeelden laten de brede reikwijdte van duurzaamheidskwesties zien en benadrukken de noodzaak van uitgebreide assessments om veranderingen in ketens te kunnen realiseren.
Traceerbaarheid en standaardisatie in rapportage
Het meten van duurzaamheid en transparant rapporteren zijn cruciaal om de impact van producten in de gehele toeleveringsketen te begrijpen. Veel van de beschikbare duurzaamheidsdata is echter gefragmenteerd en moeilijk te vergelijken door een gebrek aan standaardisatie. Dit brengt uitdagingen met zich mee bij het consistent en effectief beoordelen van duurzaamheidsprestaties.
Bij Wageningen Social & Economic Research werken we aan methoden voor het harmoniseren van impactindicatoren en het standaardiseren van hulpmiddelen voor het meten van duurzaamheid. Ons onderzoek evalueert ook de effectiviteit van interventies en verbeterprogramma’s, waarbij we identificeren welke strategieën tot impactvolle resultaten leiden door middel van uitgebreide monitoring en evaluatie. Door consistente frameworks te ontwikkelen, stellen we organisaties in staat om duurzaamheid effectiever te meten, benchmarken en rapporteren, wat de transparantie bevordert en goed onderbouwde besluitvorming in ketens mogelijk maakt.
Duurzaamheidsbenchmarking
Benchmarking van duurzaamheid is een cruciale stap in het begrijpen en verbeteren van de impact van organisaties binnen hun ketens. In samenwerking met organisaties en hun partners in de keten voeren we grondige analyses uit over alle fasen van de keten, zowel upstream als downstream.
Door een gestandaardiseerde benadering te gebruiken om duurzaamheid te meten, krijgen organisaties waardevolle inzichten waarmee ze onderbouwde beslissingen kunnen nemen en effectieve duurzaamheidsdoelen kunnen stellen. Deze aanpak biedt niet alleen duidelijkheid over prestaties, maar bevordert ook de transparantie, waardoor organisaties effectief kunnen communiceren met consumenten en stakeholders over de verbeterstappen die ze zetten – en hun prestaties op het gebied van duurzaamheid.
Duurzaamheidsmiddelen en -maatregelen
Bij Wageningen Social & Economic Research bieden we een reeks tools die zijn ontworpen om een uitgebreide duurzaamheidsanalyse uit te voeren. Onze methodes benadrukken het belang van standaardisatie, wat zorgt voor een consistent framework voor het meten van duurzaamheid en daarmee benchmarking, rapportage en effectieve verbetering mogelijk maakt.
- Duurzaamheidskwesties identificeren
- Meten van en communiceren over duurzaamheid
- Benchmarken van duurzaamheid en verbeterkansen signaleren
Samenwerken voor meer transparantie
Laten we samenwerken om de transparantie in uw keten te verbeteren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen graag op weg naar een duurzamere toekomst.