
On-campus
Voeding en darmmicrobioom
Deze cursus is ontwikkeld om kennis uit de wetenschap rondom darmmicrobioom, het immuunsysteem en de hersenen toepasbaar te maken voor werkende professionals. Dit thema wordt belicht in de context van ziekten. Wageningen Academy is het instituut binnen Wageningen University & Research (WUR) dat programma's organiseert die gericht zijn op live long learning.
Doelgroep
Dit programma is interessant voor onderzoekers, docenten, (para)medici en andere professionals die werkzaam zijn op het gebied van darm- en hersengezondheid én het immuunsysteem. Onder andere (mdl-)artsen, internisten, apothekers, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, huisartsen, en (klinisch) diëtisten.
Leeruitkomsten
Na het voltooien van dit programma kun je:
- je eigen ervaring koppelen aan kennis vanuit studies die relevant zijn voor het werkveld;
- wetenschappelijke kennis en inzichten combineren met informatie die relevant is voor patiënten, en deze kennis in de praktijk implanteren;
- relevante onderzoeksvraagstukken vanuit het werkveld formuleren;
- een netwerk van experts uit de wetenschap, (para)medisch werkveld en sectoren als de voedings- en supplementenindustrie, consultancy en (semi)overheid inzetten.
Programma
Opzet en onderwerpen
Voorafgaand aan de cursus op de campus van WUR krijg je toegang tot een online module Human Microbiome.
In een plenair deel op de campus gaan we o.a. in op:
- Inzicht krijgen in de link voedingswetenschappelijk onderzoek met preventie/afremmen van gevolgen van diverse darmziekten en tijdens behandeling van kanker.
- Inzicht krijgen in de darm-breinconnectie als mogelijk aangrijpingspunt voor symptoombestrijding bij hersenveroudering c.q. dementie.
- Wetenschappelijke inzichten vertalen naar praktische handvatten en vaardigheden voor zorgprofessionals, waarin zij patiënten en risicogroepen beter onderbouwd kunnen voorzien van zinvolle adviezen voor aanpassingen qua leefstijl en voedingsgewoonten
- Gedegen en accuraat geïnformeerd worden over de lopende wetenschappelijke onderzoeken over voeding in relatie tot het microbioom
- Vanuit het werkveld bij kunnen dragen aan nieuwe wetenschappelijke onderzoeksvragen en begrijpen hoe resultaten uit onderzoek geïnterpreteerd kunnen worden.
Programma
08.45 Ontvangst met thee/koffie
09.20 Welkom bij Wageningen Academy
09.30 Inleiding over het menselijk microbioom (MOOC, WMC)
Dr. Clara Belzer, WUR
10.00 Menselijk microbioom in relatie tot het immuunsysteem: nieuwste wetenschappelijke inzichten
Dr. Tamara Hoppenbrouwers, WUR
10.30 Pauze
10.45 Menselijk microbioom in relatie tot darmziekten
Dr. Carmen Horjus, Rijnstate ziekenhuis, Maag- Lever Darmarts
11.15 Menselijk microbioom en onderzoek naar specifieke voedingsstoffen. Hoe toe te passen in voedingsadviezen voor specifieke darmaandoeningen?
Dr. Nicole de Wit, WUR
11.45 Pauze
12.00 Menselijk microbioom en ouder wordende hersenen: hoe beïnvloeden ze elkaar? Nieuwste onderzoek en praktische tools om te gebruiken in het werkveld
Dr. Yannick Vermeiren, WUR
12.30 Hoe doe je dat? Voeding en het microbioom op elkaar laten inwerken in het kader van de behandeling van kanker
Dr. Dieuwertje Kok, WUR
13.00 Lunch
13.45 PhD-pitches van onderzoek rondom darmmicrobioom en Q&A (e-posters in digitaal lesportaal)
14.30 Samenwerken aan vertalen van wetenschappelijke kennis naar de praktijk.
Moderatie door o.a. Clara, Dieuwertje, Isolde.
Plenair of in groepen (afhankelijk van groepsgrootte.
- Ingebrachte uitdagingen vanuit de deelnemers uit hun werkveld
- Hoe ingewikkeld is het goed uitvoeren van wetenschappelijk voedingsonderzoek in de context van ziekten?
- Hoe kan wetenschappelijke kennis meer en beter worden ingezet om het werkveld (onderzoek, preventie en zorg) te verbeteren?
- Welke skills zijn nodig om de vertaling van kennis naar de praktijk van professionals te verbeteren.
Welke nieuwe onderzoeksvragen zijn relevant voor werkende professionals? Welke relevante hypotheses kunnen we bedenken? Wat zou je graag onderzocht willen hebben en hoe past dit in toekomstig werk van professionals én huidige en toekomstige onderzoeksprogramma's van WUR (in samenwerking met anderen).
16.00 Kleine samenvattingen van de uitkomst van de groepen, om van elkaar te leren.
16.30 Q&A, discussies, feedback voor verdere ontwikkeling van cursussen
16.45 Afsluiting, drinks & bites
Certificaat
Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat. Daarnaast zijn voor de 2025-editie de volgende accreditaties aangevraagd:
- ADAP Diëtisten
- MDL artsen
- Verpleegkundig Specialisten
We overwegen accredititie voor huisartsen (ABAN).
Ben je met meer mensen uit een andere beroepsgroep, vraag ons dan naar mogelijkheden tot accreditatie.
Gecoördineerd door
Inschrijven
Meld je nu aan voor deze cursus, of download eerst de flyer.