Dossier
Agrarisch natuurbeheer
Agrarisch natuurbeheer is een concept waarbij agrarische ondernemers verschillende maatregelen nemen op en rond hun bedrijf ten gunste van natuur en landschap. Wageningen University & Research doet onderzoek naar het effectiever maken van agrarisch natuurbeheer, door betere maatregelen, een betere ruimtelijke planning en meer samenwerking tussen boeren en met terreinbeheerders.
Goed monitoren van de effecten blijft belangrijk, net als onderzoek naar een betere inpassing van natuur in de bedrijfsvoering, de motivatie van boeren en de beste manier voor de overheid om te sturen. Actuele vragen gaan onder andere over de organisatievorm met collectieven en over een betere verbinding met de maatschappij en de keten.
Nieuws 2022
-
Houtwal 2.0: Herwaardering van houtwallen in de melkveehouderij
-
Ecologisch slootschonen in veenweide
-
Voederbomen positief in de belangstelling
-
COP27: Nature-positive food systems: a climate change safety net
-
Noordelijke melkveehouders gezocht voor Agroforestry
-
Onderbetaling natuurbeheer drukt resultaat Eytemaheert
-
Stapelen van beloningen voor natuurinclusieve landbouw: Een lonkend perspectief?
-
Partners duurzame fritesketen verlengen samenwerking met 3 jaar
-
Groenbemesters in een strokenteelt systeem: keuze en technische uitvoering
-
Omzet in de multifunctionele landbouw sector voor het eerst boven de 1 miljard euro
Nieuws 2020-2021
-
Biodiversiteitsmonitor maakt prestaties akkerbouw inzichtelijk
-
An area-specific approach is needed to achieve the climate, environmental and biodiversity goals for 2030 under the Common Agricultural Policy (CAP)
-
Hoeveel beschermd natuurgebied heeft Nederland?
-
Aerial monitoring for more biodiversity
-
Voorzitter De Marke, Andre Arfman: ‘Ik ben voorstander van zelf het roer in handen nemen’
-
Landbouwbedrijven hebben steeds meer bronnen van inkomsten
-
Bumblebee queens migrate for hundreds of kilometres
-
Het land exact bemesten via een satelliet
-
Plant calls the shots in pixel agriculture
-
Wageningen team finalist for the Food System Vision Prize for their vision for the Dutch Food System 2050
Nieuws 2019
Publicaties en rapporten
-
Prokaryotic and eukaryotic microbial community dynamics in biofloc systems supplemented with non-starch polysaccharides
Aquaculture (2025), Volume: 594 - ISSN 0044-8486 -
The ‘Carrot Test’ : An approach to characterize individual differences in oral processing behaviour and eating rate
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293 -
Microtube self-assembly leads to conformational freezing point depression
Journal of Colloid and Interface Science (2025), Volume: 677 - ISSN 0021-9797 - p. 781-789. -
Atlas Critical Tourism Studies - Asia Pacific Tourism (Event)
-
Comparative analysis of twin-screw pressing and blending methods for walnut oleosome extraction : Yield, physical stability, and functionalities
Journal of Food Engineering (2025), Volume: 386 - ISSN 0260-8774 -
Consumer acceptance of mycelium as protein source
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293 -
Dietary starch, non-starch polysaccharides and their interactions affect nutrient digestibility, faecal waste production and characteristics differentially in three salmonids : Rainbow trout, Atlantic salmon and Arctic charr
Aquaculture (2025), Volume: 595 - ISSN 0044-8486 -
Can earthworms and root traits improve plant struvite-P uptake? A field mesocosm study
Agriculture, Ecosystems and Environment (2025), Volume: 377 - ISSN 0167-8809 -
pH-induced conformational changes of lupin protein-pectin mixtures and its effect on air-water interfacial properties and foaming functionality
Food Hydrocolloids (2025), Volume: 158 - ISSN 0268-005X -
Plate size or plating? Effects of visual food presentation on liking, appetite, and food-evoked emotions in online and real-life contexts
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293