Ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd van Wetenschapsknooppunt Wageningen University is de ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8 van de basisschool. Scholen vanuit het hele land kunnen meedoen.

Ontwerpwedstrijd 2021: Algen, het groene goud?

Algen onderscheiden zich van andere planten, omdat ze geen wortels, stengels en bladeren hebben. Dat maakt ze heel uniek en efficiënt. Algen kunnen namelijk met weinig energie binnen korte tijd enorm groeien. Verder hebben algen geen grond nodig om in te groeien, waardoor ze minder plek innemen dan anderen planten en ook hebben ze minder voeding en zoet water nodig. Een aantal algen kunnen zelfs in zout water groeien!

Algen zitten vol proteïnen, essentiële vetzuren en vitaminen. Beeld je maar eens in wat algen voor ons als voedsel, brandstof en grondstof kunnen betekenen!

Ontwerpen jullie het algen-product dat de wereld gaat veranderen? Bedenkt het ontwerp van de toekomst!

De winnaars zijn bekend! Bekijk het nieuwsbericht hieronder.


Eerst nog even dit...

 • Vanaf 30 november kunnen jullie je vooraanmelden.
 • Jullie groepje moet uit minimaal 4 personen bestaan.
 • Van jullie school mogen maximaal twee groepjes meedoen. Ieder groepje moet zich apart aanmelden.
 • De vijf groepen met de beste en meest vernieuwende ontwerpen doen mee in de finale op woensdag 31 maart 2021. Gezien de omstandigheden rond Corona vindt de finale online plaats.

Lees alle voorwaarden hier

Belangrijke data op een rij

 • Vooraanmelden: vanaf maandag 30 november 2020.
 • Deadline aanmelden en inleveren ontwerp: dinsdag 16 maart 2021 vóór 10:00 uur
 • Selectie 5 finalisten: donderdag 18 maart 2021
 • Finale: woensdag 31 maart 2021

TIP: begin 2021 is een goed moment om met ontwerpen te beginnen. Plan iedere week wat tijd in voor de leerlingen om aan hun ontwerp te werken.

Aan de slag... ook vanuit huis

Weten de leerlingen al veel van algen? Neem ze mee in de les over algen voor in de klas of bekijk het online college van professor Maria Barbosa. Laat de leerlingen vanuit huis een woordenweb over algen maken. Hier kunnen zij de WUR-dossiers over algen bij gebruiken. Je kunt verder de onderzoekend- en ontwerpend leren cyclus gebruiken om met de leerlingen tot een ontwerp te komen. Gebruik hierbij ook de voorbeeldplanning en de web-app TOOL. Met TOOL kunnen leerlingen zelfstandig hun onderzoek starten!

Online college prof. Maria Barbosa

Het thema “Algen, het groene goud” kwam naar voren in het college dat prof. dr. Maria Barbosa gaf tijden de Kinderuniversiteit op 9 oktober 2021. De leerlingen kregen in een inkijkje in de wereld van algen, leerden hoe je algen kunt kweken onder de beste omstandigheden en kwamen van alles te weten over de toepassingen van algen. Bekijk hieronder het college.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Nieuwsbericht

Inspiratie en bronnen

Les over algen voor in de klas

Gebruik deze les om het onderwerp Algen te introduceren in jouw klas.

Download de PowerPointpresentatie ter inspiratie

Woordenweb en WUR-Dossier Algen

Algen staan volop in de belangstelling, ook binnen Wageningen University & Research. Zowel binnen de Universiteit als ook bij de diverse onderzoeksinstituten wordt er op het gebied van micro-algen het nodige onderzocht. Dit dossier toont voorbeelden van onderzoek naar algen en toepassingen die al zijn ontwikkeld. Laat de leerlingen vanuit huis een woordenweb maken over algen waarbij zij de WUR-dossiers gebruiken.

Naar het dossier

Zapp Your Planet

Manon, Remy en Toon komen in actie voor een gezonde planeet. Manon legt uit dat om de palmolie die in onze pindakaas, chips en snoep zit te verbouwen, veel bossen worden gekapt. Daardoor worden dieren bedreigd. Gelukkig is er een alternatief voor palmolie: olie uit algen. Gewoon uit eigen land. Maar hoe wordt dat gemaakt?

Bekijk de video

Vraag het Google!

Via Google (of een andere zoekmachine) is nog veel meer te vinden over de kenmerken en toepassingen van algen! Laat de leerlingen achtergrond informatie over algen opzoeken en vooronderzoek doen. Googelen maar!

Ideeën pitchen

Leerlingen kunnen online in groepjes aan de slag gaan en hun ideeën aan elkaar pitchen via Skype, Zoom of Teams.

TOOL: hulpmiddel jullie ontwerp

TOOL zorgt er voor dat de opzet van jullie ontwerp goed van start gaat. Het helpt jullie de juiste stappen te zetten. Gebruik deze! Jullie kunnen de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren daarnaast gebruiken voor de indeling van de hoofdstukken.

Ontdek TOOL

Voorbeeldplanning

Met de voorbeeldplanning kunnen jullie elke week een lesmoment voor ontwerpend leren reserveren en het kan een aanvulling zijn op het reguliere programma.

In de voorbeeldplanning geven we jullie een idee. Bij iedere stap is het handig om een kleine samenvatting te schrijven van jullie activiteiten in het format-worddocument. Jullie voegen dit document ook toe bij de inzending.

Download hier de voorbeeldplanning

Voorbeeld hoofdstukindeling en model onderzoekend ontwerpend leren

In het ontwerpverslag met voorstel hoofdstukindeling staan een aantal tips hoe je het digitale document met jullie ontwerp vorm kunt geven. Het zijn suggesties en denkrichtingen. Jullie hoeven niet aan alle suggesties te voldoen.

Download het ontwerpverslag met voorstel hoofdstukindeling

In het ontwerpverslag staan ook de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren. Deze kunnen jullie ook gebruiken voor de indeling van de hoofdstukken. Klik op de afbeelding van het model voor een vergroting.

Model onderzoekend en ontwerpend leren

Download hier de PowerPointpresentatie


Ontwerp inleveren en beoordeling: 16 en 18 maart 2021

Lever het ontwerp uiterlijk dinsdag 16 maart 2021 vóór 10:00 uur digitaal in via ons e-mailadres. Bestanden vanaf 5MB graag via Wetransfer versturen. De jury kiest de 5 finalisten en maakt deze bekend via de e-mail op donderdag 18 maart 2021.

Hoe lever je je ontwerp aan?

Geef in één Word-document (dus geen losse bijlagen) kort en bondig een beeld van het plan van aanpak en het resultaat (inleiding en conclusie met foto’s en filmpjes van het ontwerp). Het document mag teksten, foto's, printscreens, linkjes, et cetera bevatten. Waarom koos je voor dit onderwerp, wat was je werkwijze, hoe ziet het eruit? Vertel het ons! Laat je inspireren door het ontwerpverslag.

Download het ontwerpverslag met voorstel hoofdstukindeling

Om te zorgen dat onze mailbox niet overvol loopt, vragen we je documenten die zwaarder dan 5MB zijn met WeTransfer te versturen.

Jury

De vakjury bestaat ieder jaar uit een wetenschapper van Wageningen University & Research en een medewerker van het Wetenschapsknooppunt. Dit jaar zijn dat:

 • Prof.dr. Maria Barbosa, Hoogleraar en directeur van AlgeaPARC. Bij AlgeaPARc worden kosteneffectieve en duurzame productiemethoden voor microalgen ontwikkeld.
 • Hilco van Stuijvenberg, didacticus Wetenschapsknooppunt Wageningen University en Opleidingsdocent Leraar Basisonderwijs Christelijke Hogeschool Ede

De vakjury let op originaliteit, hoe vernieuwend het ontwerp is, werkwijze/aanpak, presentatie van de inzending, uitvoerbaarheid van het ontwerp en compleetheid van de inzending. Houd deze criteria in je achterhoofd wanneer je aan de slag gaat!


Finale: 31 maart 2021

De vijf groepen met de beste en meest vernieuwende ontwerpen doen mee in de finale op woensdag 31 maart 2021. Gezien de omstandigheden rond Corona vindt de finale online plaats. De finale verloopt alsvolgt:

 • Woensdagochtend 31 maart heeft ieder groepje los van elkaar een online teamsmeeting met de jury. De meeting duurt 25 minuten: 15 minuten presenteren van de leerlingen en 10 minuten vragen van de jury.
 • Ieder groepje wat naar de finale gaat moet dus een presentatie voorbereiden. Dit mag met powerpoint maar jullie mogen ook zonder powerpoint vertellen wat jullie hebben ontworpen. We vragen jullie een foto van jullie ontwerp, of een afbeelding of poster te laten zien tijdens jullie presentatie. Deze ontvangen we ook graag vooraf, zodat we deze kunnen gebruiken op onze website.
 • Woensdagmiddag 31 maart maken we online bekend wie de winnaar is.

Prijzen

Gewonnen? Dan ontvangt jouw groepje een leuke prijs van denkenkunjeleren waarmee je algen van heel dichtbij kunt bekijken.

 • 1e prijs: Digiscoop, een op zichzelf staand apparaat, digitale microscoop en hand-microscoop voor buiten in 1! Simpel switchen tussen 50x, 100x en 200x vergroting.
 • 2e & 3e prijs: zak-microscoop, vergroting tot 120x met 2x optische zoom.

Tot slot... privacy

De uitslag van de finale van de ontwerpwedstrijd wordt in een video opgenomen. De foto die de finalisten insturen van hun ontwerp wordt hierin geplaatst. De inzendingen die een prijs winnen, worden gepubliceerd op onze website. Bij ieder gepubliceerd idee zijn de naam en plaats van de school en de klas zichtbaar. De winnende scholen gaan akkoord met publicatie van het idee, klas- en naamsvermelding en vermelding van de plaats van de school in uitingen van het Wetenschapsknooppunt. Dit gebeurt door vermelding op onze website en via persberichtgeving.

Alles over de WUR en de privacywetgeving vind je hier.

logo_provincie_gelderland.png

logo_Techniekpact.png

De ontwerpwedstrijd wordt uitgevoerd in opdracht van Provincie Gelderland voor Techniekpact.