Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiënte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiënter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
Fokken voor efficiëntieverbetering
-
Dairy cattle breeding in the Netherlands "current practice, research and future challenges"
-
Genetics of feed efficiency in dairy cattle
In: Book of Abstracts of the 64th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086862283 - p. 576-576. -
Genetic solutions to improve resource efficiency in dairy cattle
-
Genetics of methane emission of ruminants
-
Generating large scale on-farm methane measurements in exhaled air of individual cows
In: Book of Abstracts of the 64th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, 26-30 August, Nantes, France 26-30 August 2013 - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086862283 - p. 622-622. -
How to set up a genetic evaluation for feed intake & methane?
-
Quantitative methods in genomics and animal breeding
-
Genetic analysis of atypical progesterone profiles in Holstein cows from experimental research herds
-
Genotype imputation accuracy in Holstein Friesian cattle in case of whole-genome sequence data
In: Book of Abstracts of the 64th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, Nantes, France 26-30 August 2013 - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086862283 - p. 225-225.