
Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiënte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiënter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
Review of sensor technologies in animal breeding: Phenotyping behaviors of laying hens to select against feather pecking
Animals 9 (2019)3. - ISSN 2076-2615 -
Review: optimizing genomic selection for crossbred performance by model improvement and data collection
Journal of Animal Science 99 (2021)8. - ISSN 0021-8812 -
SNP effects depend on genetic and environmental context
In: Proceedings of the 10th World congress on genetics applied to livestock production. - - p. 356 - 356. -
SNPrune: an efficient algorithm to prune large SNP array and sequence datasets based on high linkage disequilibrium
Genetics, Selection, Evolution 50 (2018). - ISSN 0999-193X -
Selection against infectious diseases: genetic variation and response to selection
In: Book of Abstracts of the 72th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. - : Wageningen Academic Publishers (EAAP Book of Abstracts 27) - ISBN 9789086863662 - p. 348 - 348. -
Selection on Feed intake or Feed Efficiency: A Position Paper from gDMI Breeding Goal Discussions
In: Interbull Bulletin nr 47. - Nantes - p. 15 - 22. -
Selection on resilience improves disease resistance and tolerance to infections
Journal of Animal Science 95 (2017)8. - ISSN 0021-8812 - p. 3346 - 3358. -
Selective breeding as a mitigation tool for methane emissions from dairy cattle
Animal 15 (2021). - ISSN 1751-7311 -
Short communication : Validation of genomic breeding value predictions for feed intake and feed efficiency traits
Journal of Dairy Science 97 (2014)1. - ISSN 0022-0302 - p. 537 - 542. -
Significance testing and genomic inflation factor using high-density genotypes or whole-genome sequence data
Journal of Animal Breeding and Genetics 136 (2019)6. - ISSN 0931-2668 - p. 418 - 429.