Voeding en kanker

Voeding en kanker

Ons onderzoek naar kanker richt zich voornamelijk op voeding en andere leefstijlfactoren in relatie tot het ontstaan en de progressie van darmkanker en borstkanker. We bestuderen een breed scala aan voedingsblootstellingen, waaronder B-vitamines, vitamine D, voedingssupplementen, lichaamssamenstelling en voedingspatronen.

Projecten

GECCO

Als deelnemer aan het internationale Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO), gecoördineerd door het Fred Hutchinson’s Cancer Research Center in Seattle (Verenigde Staten) kijken we naar erfelijkheid en het effect van leefstijl bij kanker: kun je aan de hand van iemands DNA voorspellen bij welke voeding of misschien supplementen, hij of zij tijdens en na de behandeling het meest baat heeft? Denk bijvoorbeeld aan vitamine D, een stof waar veel darmkankerpatiënten te weinig van in hun bloed hebben. GECCO heeft inmiddels de genetische en epidemiologische gegevens verzameld van meer dan 130 duizend deelnemers aan 70 studies in Noord-Amerika, Australië, Azië en Europe.

COLON-studie

Vermindert een gezonde leefstijl chronische vermoeidheid na dikke darmkanker? Die vraag staat centraal in het project SoFit (2020-2024), voortkomend uit de langlopende prospectieve COLON-studie en gecoördineerd door Wageningen University & Research. In een interventiestudie met 160 (ex-) kankerpatiënten onderzoeken we of er sprake is van een oorzakelijk verband en welk mechanisme eraan ten grondslag ligt. We onderzoeken bij hen veranderingen in spiermassa, vetpercentage en mate van spiervervetting – een proces waarbij er steeds meer vet wordt afgezet tussen en in de spiervezels. Spiervervetting speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van vermoeidheid in deze groep, zo wijzen eerdere studies uit. Het onderzoek, waarin we nauw samenwerken met de Wageningse onderzoeksgroep Social Sciences, geeft ook inzicht in de effectiviteit van technieken voor leefstijlverandering, als basis voor een betere begeleiding van (ex)kankerpatiënten. Behalve Wageningen University & Research zijn Alliantie Voeding in de Zorg, regionale ziekenhuizen en Integraal Kankercentrum Nederland partner in het project. World Cancer Research Fund International en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) financieren het onderzoek.

Publicaties