Project
Deelname aan panels van EFSA, AOAC en CODEX Alimentarius
De internationale risicobeoordeling van contaminanten is belegd bij organisaties als EFSA, JECFA en CODEX. Deze organisaties leiden op basis van beschikbare gegevens blootstellingslimieten (health based guidance values) af en bekijken op basis van de mogelijke blootstelling of er reden is tot zorgen rond de gezondheid voor mens en dier. De organisaties maken gebruik van experts op het terrein van chemische analyses, exposure assessment, toxicologie, modellering en risicobeoordeling. WFSR beschikt over experts die hierin kunnen deelnemen.
Bij EFSA wordt onderscheid gemaakt tussen de Panels van experts die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de risicobeoordelingen, en werkgroepen die de Opinies voorbereiden.
Doelstelling
Doel van dit project is de deelname aan internationale panels en werkgroepen van internationale organisaties, zoals EFSA, AOAC en CODEX.
Werkwijze
Binnen dit project worden momenteel de volgende activiteiten ontplooid: Deelname aan werkgroepen van EFSA m.b.t. specifieke contaminanten Deelname aan het EFSA CONTAM Panel, dat zich bezig houdt met een breed scala van contaminanten in voedsel en voer, waaronder natuurlijke toxines, milieucontaminanten en verboden diergeneesmiddelen
Projectresultaat
De resultaten bestaan uit zogenaamde Opinies die worden gepubliceerd in The EFSA Journal en de basis vormen voor mogelijk vervolgacties vanuit de Europese Commissie in samenspraak met de lidstaten. Dit gebeurt met name wanneer EFSA oordeelt dat de marge tussen de actuele blootstelling en de afgeleide health based guidance value te klein is.
Publicaties
-
Evaluation of the health risks related to the presence of cyanogenic glycosides in foods other than raw apricot kernels
EFSA Journal (2019), Volume: 17, Issue: 4 - ISSN 1831-4732 -
Assessment of a decontamination process for dioxins and PCBs from fish meal by replacement of fish oil
EFSA Journal (2018), Volume: 16, Issue: 2 - ISSN 1831-4732 -
Implementation of PROMETHEUS 4‐step approach for evidence use in EFSA scientific assessments: benefits, issues, needs and solutions
EFSA Supporting Publications (2018), Volume: 15, Issue: 4 - ISSN 2397-8325 -
Risk to human and animal health related to the presence of 4,15‐diacetoxyscirpenol in food and feed
EFSA Journal (2018), Volume: 16, Issue: 8 - ISSN 1831-4732 -
Assessment of a decontamination process for dioxins and PCBs from fish meal by hexane extraction and replacement of fish oil
EFSA Journal (2018), Volume: 16, Issue: 2 - ISSN 1831-4732 -
Update: methodological principles and scientific methods to be taken into account when establishing Reference Points for Action (RPAs) for non‐allowed pharmacologically active substances present in food of animal origin
EFSA Journal (2018), Volume: 16, Issue: 7 - ISSN 1831-4732 -
Update of the Scientific Opinion on opium alkaloids in poppy seeds
EFSA Journal (2018), Volume: 16, Issue: 5 - ISSN 1831-4732 -
Effect on public health of a possible increase of the maximum level for ‘aflatoxin total’ from 4 to 10 μg/kg in peanuts and processed products thereof, intended for direct human consumption or use as an ingredient in foodstuffs
EFSA Journal (2018), Volume: 16, Issue: 2 - ISSN 1831-4732 -
Implementation and verification of PBPK modelling codes of TCDD in rats and humans into Berkeley Madonna
EFSA Supporting Publications (2018), Volume: 15, Issue: 11 - ISSN 2397-8325 -
Risk to human health related to the presence of perfluorooctane sulfonic acid and perfluorooctanoic acid in food
EFSA Journal (2018), Volume: 16, Issue: 12 - ISSN 1831-4732