Project

Partners gezocht: FiberMe – Voorspellen microbioomreactie van voedingsvezels

Wageningen Food & Biobased Research zoekt industriële partners die geïnteresseerd zijn in een samenwerking die gericht is op het voorspellen van de reactie van het microbioom op voedingsvezels door gebruik te maken van artificiële intelligentie (AI). Het kunnen maken van zulke voorspellingen draagt bij aan het kunnen selecteren en adviseren van doelgroep-specifieke vezels die een link hebben met gezondheidbevorderende metabolieten.

Ontrafelen van microbioomreactie

Het humane darmmicrobioom heeft een belangrijke invloed op onze gezondheid. Meer en meer studies laten zien hoe vezelrijke diëten de microbioomdiversiteit, samenstelling en metabole reactie beïnvloeden. Maar welke type vezels zijn goed voor ieders gezondheid? Niet alle vezels zijn hetzelfde. Met dank aan de metagenomische sequencing zijn veel koolhydraat-actieve enzymen van het darmmicrobioom geïdentificeerd. Echter, de substraat-specificiteit van deze enzymen voor verschillende vezels (zoals prebiotica, vezels en (gemaakte) glycanen), alsook de rol van verschillende darmbacteriën bij de afbraak van vezels en resulterende productie van gezondheidsbevorderende metabolieten zijn nog niet opgehelderd. Deze geïntegreerde kennis is wel nodig om doelgroep-specifieke en gezondheidsbevorderende vezeladviezen te geven.

AI-voorspelling van vezeleffect

Het doel van dit project is om de reactie van het humane microbioom op voedingsvezels te voorspellen door gebruik te maken van artificiële intelligentie, alsook de validatie in een humane studie. In dit project zullen we ons richten op:

  • Inzichten leveren in de microbioom-gestuurde metabole route van voedingsvezels/glycanen/oligosacchariden (in vitro en in vivo), door gericht te kijken naar koolhydraat-actieve enzymen, glycobiologie, prebiotische eigenschappen, en gezondheidsbevorderende metabolieten.
  • Ontwikkeling van een AI-model om de reactie van het microbioom op voedingsvezels te voorspellen
  • Een studie als bewijs van concept dat het ontwikkelde AI-model inderdaad voorspellend is

De kennis uit dit project zal helpen om de beste vezels te selecteren voor gewenste, doelgroep-specifieke gezondheidsvoordelen en zal helpen om richting te geven aan vezelkeuzes in productformulering.

Enthousiast om mee te doen?

Dit consortium is vooral relevant voor:

  • Bedrijven uit de vezel /glycanen/oligosaccharide/prebiotica industrie
  • Bedrijven die een vezelrijke zijstroom hebben met onbekende kwaliteit en microbiële functionaliteit, zoals bijvoorbeeld bij de isolatie van plantaardige eiwitten, vetten en fruitsap.
  • Voedingsbedrijven die graag de vezelcompositie van hun producten willen verbeteren via effecten op het microbioom.
  • Gezondheidsbedrijven die humane gezondheid willen bevorderen door specifieke darmbacteriën of microbioom gestuurde metabole functies te beïnvloeden die een link hebben met humane gezondheid
  • Farmaceutische bedrijven die willen weten wat de impact van vezel is op de efficiëntie van de werking van geneesmiddelen en hoe dit te beïnvloeden.