Open dag

Veelgestelde vragen over Matching

Hieronder staan de meest gestelde vragen over Matching op de universiteit. Staat jouw vraag hier niet tussen, neem dan contact op met studievoorlichting. Zij helpen je graag verder.

Wat is matching?

Matching is onderdeel van de aanmeldingsprocedure bij de universiteit. Nadat jij je via Studielink hebt aangemeld, word je uitgenodigd om een online matching test in te vullen. Het is voor iedereen verplicht om de online matching test in te vullen.

Waarom doet de universiteit aan matching?

De universiteit vindt het belangrijk dat je een opleiding kiest die goed bij je past. Door het invullen van de online matching test vergroot je de kans om de opleiding succesvol te doorlopen.

Voor wie is matching?

Matching geldt voor iedereen die zich aanmeldt als eerstejaars student in Studielink voor een bacheloropleiding.

Wat levert matching op voor mij als student?

Door de online matching test in te vullen, krijg je meer inzicht in  de studie die je graag wilt volgen en vergroot je de kans op het succesvol doorlopen van je opleiding. Daarbij adviseren wij iedereen ook om naar een open dag en/of meeloopdag te gaan om zo een goede indruk te krijgen van de opleiding.

Voor welke opleidingen geldt matching?

Matching geldt voor alle bacheloropleidingen.

Is de matchingsactiviteit verplicht?

Ja, deze matchingsactiviteit is verplicht! Wanneer jij je voor een bacheloropleiding aanmeldt via studielink, dan moet je  de online matching test invullen.

Ben je automatisch toelaatbaar als je voldaan hebt aan de matchingsactiviteit?

Nee, je bent niet automatisch toelaatbaar als je voldaan hebt aan de matchingsactiviteit. De matchingsactiviteit is een onderdeel van de aanmeldingsprocedure. Je wordt alleen toegelaten tot een bacheloropleiding als je voldaan hebt aan matching en je de juiste vooropleiding hebt.

Hoeveel tijd kosten de matchingsactiviteiten?

De online matching test neemt ongeveer een half uur tijd in beslag.

Wat houdt de online matchingtest in en kan ik me daar op voorbereiden?

De online matching test is geen toelatingstest. Het maken van de test is bedoeld om jou meer inzicht te bieden in de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. De test bestaat uit 4 delen: oriënterende vragen over o.a. jouw vooropleiding, vragen over studievaardigheden, vragen die betrekking hebben op de opleiding en jouw motivatie. Je kunt je voorbereiden door goed alle informatie op de site te lezen, contact op te nemen met de opleiding of bv een studiekeuzecoach en vast na te denken waarom je juist die opleiding wilt gaan doen.

Wanneer ontvang ik de online matchingtest?

Vanaf februari 2021 sturen wij de matchingstest toe (na aanmelden in studielink).

Wat gebeurt er als je de online matchingtest hebt gemaakt?

Direct nadat je de test hebt ingevuld ontvang je een bevestigings-e-mail dat je de test gemaakt hebt. Binnen 3 weken ontvang je een e-mail met informatie over de uitslag van de test. Het kan zijn dat de uitslag van de test aanleiding geeft voor een studieadviseur, om jou in een e-mail uit te leggen waarom hij/zij twijfelt.

Bij aanmelden vóór 1 mei: kun je op basis van de online matchingtest worden geweigerd voor een opleiding?

Matching is geen toelatingstest. De uitkomst van de test heeft dan ook geen invloed op jouw toelating. Maar mocht je overleg gehad hebben over de uitslag van de test met de studieadviseur, neem dan zijn/haar advies wel mee in je beslissing of je aan de opleiding begint. Heb jij de test niet voor 15 augustus ingevuld, dan kun je wel een bindend matchingsadvies krijgen!

Bij aanmelden ná 1 mei: kun je op basis van de online matchingtest worden geweigerd voor een opleiding?

Wanneer je je voor 1 augustus hebt aangemeld, en je hebt de online matchingstest voor 15 augustus ingevuld is het advies niet bindend. Wanneer je de online test niet invult of je vult de test na 15 augustus in dan kan het advies bindend zijn. Je kunt je niet meer aanmelden voor Wageningen University vanaf 1 augustus.