Webclass Agrotechnologie

Online Proefstudie - Moleculaire Levenswetenschappen

Ben jij geïnteresseerd in scheikunde, natuurkunde en biologie en vind je het leuk om levensprocessen tot in detail te begrijpen? Maak kennis met de studie Moleculaire Levenswetenschappen!

De online proefstudie voor Moleculaire Levenswetenschappen laat zien hoe je vanuit verschillende perspectieven naar één onderwerp kunt kijken. Door je kennis van scheikunde, natuurkunde en biologie samen te brengen, kun je een onderwerp heel volledig begrijpen op moleculair niveau. Dit is het doel van de studie Moleculaire Levenswetenschappen.

Wat is online proefstuderen?

Je leert onze opleidingen beter kennen door het volgen van gratis online lessen. Deze proefstudie bestaat uit vier lessen van elk één uur. Je volgt online minicolleges van docenten en studenten en maakt opdrachten vanuit je luie stoel.

En heb je vragen? Je wordt begeleid door studenten van de opleiding Moleculaire Levenswetenschappen dus dit is jouw kans om al je vragen over de opleiding en het studentenleven in Wageningen te stellen aan de ervaringsdeskundigen!

Wat leer je tijdens deze cursus?

Tijdens deze proefstudie leer je veel over het molecuul cafeïne. We kennen cafeïne als de werkzame stof in onder andere koffie, waardoor we net dat extra stootje energie krijgen. We kijken naar cafeïne vanuit de celbiologie, biochemie, fysische chemie en organische chemie. Elk perspectief helpt je om de werking van cafeïne in het lichaam tot in detail te begrijpen. Deze kennis kun je dan bijvoorbeeld toepassen op nieuw onderzoek naar celcommunicatie, de invloed van cafeïne op sportprestaties of de mogelijkheid om cafeïne als natuurlijke bestrijding tegen insecten te gebruiken.

Tijdens de proefstudeermodule worden de volgende vragen gesteld die ons helpen begrijpen hoe cafeïne ons alert maakt:

  • Hoe en aan welke receptor bindt cafeïne in het lichaam?
  • Hoe geeft dit type receptor signalen door in het lichaam?
  • Wat zijn de fysische eigenschappen van cafeïne en hoe komt cafeïne in de hersenen terecht?
  • Hoe isoleer je cafeïne uit koffie en controleer je de zuiverheid?

Bij elk perspectief horen korte kennisclips. Daarna kun je zelf aan de slag met het maken van een quiz of opdrachten.