Introductie

Ik ben Lisa Broekhuizen, 4e jaars Biologie student. 9 januari is het dan eindelijk zo ver, dan vlieg ik naar het noorden van Noorwegen: Tromsø! Daar zal ik 6 maanden zijn, waarvan de eerste maand helemaal in het donker moeten vertoeven. Ik ben al vanaf januari bezig geweest met het regelen van deze student-exchange. De deadline is namelijk sinds afgelopen jaar vervroegd naar 1 februari, ook al ga je de tweede helft van het studiejaar.

Na een hoop gedoe en wat stroef contact met de universiteit van Tromsø, heb ik sinds 18 november pas mijn ‘letter of admission’ binnen en mijn ticket geboekt. Nu komt het echt dichterbij! Ik kijk er erg naar uit! Ik krijg vooral veel leuke reacties over mijn avontuur, maar ook een paar negatieve zoals: ‘wordt je er niet doodongelukkig van dat je daar geen zonlicht hebt?’ en ‘het lijkt me daar zo erg koud, jij liever dan ik’.  De leuke reacties gaan vooral over de mooie natuur daar en natuurlijk het noorderlicht! Ook heb ik wat vriendinnen en familie die mij op willen komen zoeken omdat ze het zo'n bijzondere plek vinden.

Maar in eerste instantie ben ik daar voor mijn minor, waarbij ik drie vakken volg aan de Uit (Universitetet I Tromsø): Arctic biology, Marine Ecology en Ocean Climate. Bij één van de vakken ga ik een week lang op excursie naar Groenland waar ik veel zeehonden zal zien.

Dé ultieme ervaring schijnt te zijn om eerst in de sauna te chillen (die daar gratis is) en daarna in je blote kont in de sneeuw te gaan liggen terwijl je naar het noorderlicht kijkt. Ik ga het hopelijk allemaal meemaken. Het enige nadeel vind ik dat het levensonderhoud daar erg duur is. Zelf hou ik wel van een feestje, maar dat lossen ze daar kennelijk op een andere manier op door eigen bier te gaan brouwen, ik ben benieuwd...

Jullie gaan allemaal horen hoe dat eraan toe gaat. Tot snel!