Project

Bedrijfssurvey tarbot en griet (BSAS) 2024-2025

De bedrijfssurvey tarbot en griet wordt uitgevoerd om meer gegevens te verzamelen voor bestandsschattingen. Jaarlijks worden 60 stations bevist door drie beroepsvissersschepen. Onderzoekers verzamelen gegevens over aantallen, lengte, gewicht en leeftijd. Een tijdserie van 5 jaar aan gegevens wordt gebruikt voor bestandsschatting als ICES positief oordeelt over de toegevoegde waarde.

Tarbot en griet zijn belangrijke bijvangstsoorten voor de Nederlandse kottersector. De hoeveelheid en de kwaliteit van de gegevens voor bestandsschattingen zijn echter beperkt. Daarom wordt sinds 2019 de bedrijfssurvey tarbot en griet uitgevoerd waarbij onderzoekers aan boord van bedrijfsschepen jaarlijks op systematische wijze aanvullende gegevens verzamelen over de tarbot en griet bestanden. Het doel van deze dataverzameling is het verbeteren van de bestandsschattingen van tarbot en griet door ICES. De gegevens worden pas gebruikt als deze tenminste 5 jaar achterelkaar ononderbroken verzameld zijn en de ICES werkgroep WGNSSK de positief oordeelt over de toegevoegde waarde en kwaliteit van de gegevens in een zogenaamde benchmark. Uitvoering van de survey is gegarandeerd tot en met 2023 in het OSW project Data Arme Visbestanden. Echter omdat de benchmark niet eerder dan 2025 en mogelijk pas in 2026 zal plaatsvinden, is het voor het behoud  van een ononderbroken tijdserie essentieel dat de bedrijfssurvey in 2024 en 2025 uitgevoerd wordt.

Tijdens de bedrijfssurvey wordt jaarlijks op reguliere wijze gevist op 60 door onderzoekers aangewezen survey stations op de Noordzee door drie beroepsvissersschepen (20 stations per schip). Alle tarbot en griet wordt uit de vangsten op deze stations verzameld, geteld, gemeten en gewogen. Van een subset worden otolieten verzameld voor leeftijd bepaling. Alle gegevens worden opgeslagen in de ICES database DATRAS.

Publicaties