Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiënte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiënter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
Estimating the purebred-crossbred genetic correlation of body weight in broiler chickens with pedigree or genomic relationships
Genetics Selection Evolution (2019), Volume: 51, Issue: 1 - ISSN 0999-193X -
Assessing individual activity levels in two broiler lines using an ultra-wideband tracking system
In: Precision Livestock Farming 2019 - Teagasc - ISBN: 9781841706542 - p. 903-906. -
Review of sensor technologies in animal breeding: Phenotyping behaviors of laying hens to select against feather pecking
Animals (2019), Volume: 9, Issue: 3 - ISSN 2076-2615 -
On-farm automated tracking of group-housed poultry
In: Book of abstracts of the 70th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP) - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086863396 - p. 136-136. -
Validation of an ultra-wideband tracking system for recording individual levels of activity in broilers
Animals (2019), Volume: 9, Issue: 8 - ISSN 2076-2615 -
The impact of non-additive effects on the genetic correlation between populations
In: Book of Abstracts of the 70th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086863396 - p. 596-596. -
A QTL for number of teats shows breed specific effects on number of vertebrae in pigs: Bridging the gap between molecular and quantitative genetics
Frontiers in Genetics (2019), Volume: 10, Issue: MAR - ISSN 1664-8021 -
Imputation to whole-genome sequence using multiple pig populations and its use in genome-wide association studies
Genetics, selection, evolution : GSE (2019), Volume: 51 - ISSN 0999-193X -
Deleterious alleles in the context of domestication, inbreeding, and selection
Evolutionary Applications (2019), Volume: 12, Issue: 1 - ISSN 1752-4563 - p. 6-17. -
Efficient and accurate computation of base generation allele frequencies
Journal of Dairy Science (2019), Volume: 102, Issue: 2 - ISSN 0022-0302 - p. 1364-1373.