Project

Ketenproject Nederlandse Baktarwe – Gaan voor lokaal graan

Nederlands brood met graan van eigen bodem. Het kan. In het nieuwe ketenproject Nederlandse Baktarwe gaan twintig partijen uit de graan-, meel- en broodketen voor duurzaamheid & voedselzekerheid. En voor lokaal graan.

Doel van het project

Het grote doel van het project is knelpunten in de keten weg nemen en daarmee het aandeel Nederlandse baktarwe in ons brood te laten groeien. Brood is nog altijd een belangrijke bron van onze dagelijkse eiwitbehoefte en op dit moment goed voor 47% van de plantaardige eiwitiname. De verwachting is dat het aandeel van Nederlandse baktarwe verder kan groeien vanuit deze ketensamenwerking. Daarvoor worden in dit project een aantal routes bewandeld die in samenhang worden uitgevoerd. Uiteindelijk moet dat leiden tot een betere en constantere bakkwaliteit van Nederlandse tarwe.

Brood

De routes zijn:

Ketenanalyse: deze moet leiden tot een breed gedragen vergoedingssysteem voor de baktarweteelt dat recht doet aan de extra risico’s en inspanningen van telers.

Uniforme kwaliteitsbeoordeling: moet zorgen voor voldoende grote en uniforme partijen tarwe met ruim voldoende bakkwaliteit. Om deze aanvoer te vergroten is een vroegtijdige inschatting van de bakkwaliteit van tarwe nodig. Bekend is dat in jaren met minder gunstige teeltomstandigheden de bakkwaliteit tegen kan vallen. De invloeden van weer, bodem, bemesting en gewasbescherming op de bakkwaliteit van tarwe worden daarom binnen dit project onderzocht. Ook wordt bekeken hoe dit zicht verhoudt tot het beschikbare rassenpakket.

Proteomics onderzoek: richt zich op de eiwitsamenstelling van de graankorrel en vormt een verfijning van de ‘uniforme kwaliteitsbeoordeling’. Deze samenstelling wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals het ras (genetische invloed) en weersomstandigheden tijden het rijpen. Ook is bekend dat enzymatische processen bij het optreden van schot (kiemen van graan in de aar door natte oogstomstandigheden) grote invloed hebben.

Vergroten duurzaamheid teelt: bij telers leven veel vragen over bemesting en gewasbescherming. De Europese aanpak voor het leveren van duurzame voeding, de Farm-to-Fork strategie, streeft naar vermindering van inputs en verlaging van emissies. De sterk gewijzigde prijsniveaus van minerale meststoffen vraagt om onderzoek naar alternatieve bemestingssystemen en de effecten daarvan op de kwaliteit van baktarwe in nauwe samenhang met de N-efficiency (hoe efficiënt is de beschikbare stikstof) van rassen. Ook de verkleining van het gewasbeschermingsmiddelenpakket dwingt tot aangepaste beheersstrategieën zonder dat dit een negatieve impact heeft op de kwaliteit van baktarwe. Bij de optimalisatie van de teelt wordt ook de economische component meegenomen. Dit moet leiden tot een betere, duurzame en constantere bakkwaliteit van Nederlandse tarwe om de voedselzekerheid én duurzaamheid van deze belangrijke voedselcomponent (aanbevolen door het Voedingscentrum) te vergroten.

Meer informatie en het laatste nieuws staat op de projectpagina op CRKLS.