Nieuws

Vakantie naar het buitenland? Voorkom verspreiding van Afrikaanse varkenspest

Gepubliceerd op
12 juli 2022

Heb je deze zomer een reis gepland naar Duitsland, Polen, Roemenië, Rusland, China of een ander Europees of een Aziatisch land? Let dan goed op om geen Afrikaanse varkenspest (AVP) te verspreiden. In veel landen heerst deze ziekte namelijk onder varkens of wilde zwijnen. Afgelopen weekend is het virus gevonden bij een varkenshouderij in Emsbüren, slechts 15 km van de Nederlandse grens. Dat is opeens heel dichtbij. Gelukkig is het zo dat mensen niet gevoelig zijn voor het virus, maar we willen wel voorkomen dat het in Nederland komt.

Wat is Afrikaanse varkenspest?

Afrikaanse varkenspest die nu heerst in Duitsland en andere landen, veroorzaakt ernstige ziekte en meestal sterfte bij varkens en zwijnen. Helaas is er nog geen geregistreerd vaccin beschikbaar. Mocht de ziekte in Nederland uitbreken dan heeft dat grote gevolgen voor gehouden varkens en wilde zwijnen.

Hoe kunnen we verspreiding voorkomen?

We willen voorkomen dat Afrikaanse varkenspest naar Nederland komt. Hoe kun je daar tijdens je vakantie in het buitenland bij helpen?

  • Neem geen varkensproducten mee terug naar Nederland.
  • Laat geen etensresten achter in de natuur. Gooi ze in een goed afgesloten afvalbak.
  • Voer varkens en wilde zwijnen niet in het buitenland en niet in Nederland, zeker geen etensresten. Ook niet op bijvoorbeeld een kinderboerderij.

Varkensvlees en besmette etensresten zijn belangrijke overdragers van de varkenspest. Door daar voorzichtig mee om te gaan, kun je helpen verspreiding te voorkomen.

Infographic: Hoe varkens en wilde zwijnen besmet kunnen raken met Afrikaanse varkenspest
Infographic: Hoe varkens en wilde zwijnen besmet kunnen raken met Afrikaanse varkenspest